Min son har läst flera böcker av Michael Morpurgo. Det började med att han tyckte böckernas omslag, alltid med ett djur, var så fina. I berättelserna står djuret i fokus och dess förhållande till en speciell människa.
Så gav jag honom War Horse - kanske den mest välkända av Morpurgos böcker - och han tyckte inte alls om den. Han avslutade den inte ens.
Ska jag vara ärlig så gjorde inte jag det heller, varken gillade eller avslutade boken alltså. Det är en otäck bok som utspelar sig mitt i andra världskriget. Det är mycket militära termer som inte alltid är så lätta att förstå så även om inte boken är speciellt omfattande så tyckte jag det räckte efter drygt hälften.
Den andra av hans böcker som jag precis läst är Mark Haddon The Curious Incident with the Dog in the Night-time. (Av en slump upptäckte jag att den går som radioteater på barnradion just nu.)
Boken är i vilket fall helt underbar. Berättarjaget Christofer går i specialskola och befinner sig i autismspektrumet. Det är fascinerande att följa hans tankar som framstår som väldigt logiska - även om inte omvärlden alltid uppfattar dem som sådana.
Boken börjar med en död hund och ägaren Mrs Shear ger Christofer skulden. Eftersom han älskar Sherlock Holm beslutar han sig för att i sann detektivanda ta reda på vem den verklige mördaren är. Det börjar som ett ganska oskyldigt äventyr, men får stora konsekvenser för Christopher.
Det är en spännande berättelse men för mig är den riktigt stora behållningen den värme och kärlek för barn som Christopher som måste ligga bakom skrivandet av boken.
Även min son gillade den här boken väldigt mycket. Under tiden jag läste den undrade han hela tiden hur långt jag kommit men var väldigt noga med att inte spoila fortsättningen för mig. Inte ens när jag fråga rakt ut om en viss sak skull hända - så avslöjade han ett pip.
Ämnesord
afrikansk litteratur
arbetarlitteratur
arkitektur
att blogga
barnböcker
bibliotek
bilderböcker
biografier
boken i framtiden
bokhandel
dansk litteratur
deckare
e-böcker
engelskspråkig litteratur
facklitteratur
familjefrågor
fantasy
film
filmatiseringar
finsk litteratur
fransk litteratur
grafiska romaner
guideböcker
handböcker
helgdagar
historia
historiska romaner
hobby
högläsning
invandrarlitteratur
irländsk litteratur
italiensk litteratur
italienska utflykter
japansk litteratur
kapitelböcker
klassiker
kokböcker
konst
kulturhistoria
litteraturpriser
livet i Italien
ljudböcker
läsning
läsplatta
läsutmaningar
moderna klassiker
norsk litteratur
noveller
om översättningar
poesi
politik
post-kolonialism
postmodernism
samhälle och ekonomi
samhällsskildring
semester
spansk litteratur
språk
svensk litteratur
tecknade serier
thriller
tidskrifter
traditioner
true crime
tv-serier
tysk litteratur
ungdomsböcker
uppväxtskildringar
utmaningar
onsdag 19 oktober 2016
Jag läser 12-åringens böcker
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)