fredag 26 augusti 2016

Finns modet?

Här sitter jag på en bänk i en hembyggdspark i detta fantastiska sensommarsverige och läser om modets död. (Modets död : så förändrade Internet och finansmarknaden våra klädvanor)
Författaren är Jenny Lantz och boken är en ombearbetning av hennes avhandling vilket kanske förklarar varför jag tycker boken bitvis är ganska svårläst (eller så har jag helt enkelt haft för lång semester...). Samtidigt är ämnet väldigt intressant.
Modet snurrar allt fortare och man hör ibland talas om begreppet snabbmode när man pratar om klädesmarknaden. Ändå blir kläder idag inte omoderna som de gjorde innan millenieskiftet. Nu lever alla stilar sida vid sida. Trots det är butikernas (läs de stora kedjorna) utbud väldigt likriktat. Det förklaras förenklat av att klädföretagen anlitar (samma) trendanalysföretag och att det alltså är de som har den egentliga makten över utbudet på butikens hyllor. Lantz försöker tränga in i hur de olika klädmärkenas designer jobbar med trender men hon möts av ett stort motstånd och de är förtegna om hur de jobbar och var de hämtar sin inspiration. Väldigt intressant och lärorikt om man vill kunna påstå (och det vill man väl!?!) att man har genomskådat modevärldens försök att slå klorna i oss ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)