torsdag 29 januari 2015

Skuggan i väggen

Det har blivit många böcker för mellanåldern lästa senaste tiden. Skuggan i väggen av Kerstin Lundberg Hahn kom för ett par år sedan och handlar om Micke (Mikaela) som flyttar till ett risigt gammalt hus i en norrländsk by. Hennes mamma är konstnär och har fått jobb på ett äldreboende i byn. De har fått hyra huset billigt och kommer också närmare mammas kille Vilgot. Redan första gången Micke kommer in på sitt nya rum upptäcker hon skuggan i tapeten på väggen och utan att tänka på det börjar hon prata med den.
Micke börjar i en ny klass bara en vecka innan skolavslutningen och några av tjejerna i klassen berättar att huset hon flyttat in i är ett spökhus. För länge sedan bodde en flicka som hette Elli i huset. Hon drunknade i älven och nu går hon igen. Ryktet går att det var hennes föräldrar som puttade i henne, men egentligen har det aldrig blivit klart vad som egentligen hände.  
På äldreboendet där Mickes mamma jobbar bor några gamlingar som växte upp samtidigt med Elli. En av tanterna, Harriet, är helt förvirrad och verkar tro att Micke är Elli och Sixten, som hon pratar mycket med, berättar att Elli var mobbad. När Micke börjar komma sanningen om Ellis död närmare blir det väldigt spännande och Micke ger sig ut väl nära älven för att komma på gåtans lösning... En riktig nagelbitare!  
Temat utanförskap och mobbing återkommer även i ett parallellspår som handlar om Mickes klasskompis Wille som är klassens hackkyckling. Han håller sig för sig själv, gömmer sig i sin stora huvtröja och verkar allmänt skum. Micke upptäcker att han smugglar mat från matsalen och att han håller till i en husvagn vid älven för att slippa vara hemma i lägenheten när hans pappa har en suparperiod.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar. Tack :)