måndag 25 februari 2013

Just nu

Jag kom ju hem från Sverige med en liten men fin hög nya böcker. Dock tog jag tag i ett par icke ännu utlästa böcker på nattduksbordet och har fastnat i dem för närvarnade.

Den ena är Carola Hanssons Mästarens dröm som är otroligt tätskriven pocketutgåva på drygt 500 sidor om systrarna Adina och Agnes som reser till Kina som missionärer på 1920-talet.

Den andra boken jag läser är en trevlig liten sak på italienska. Författaren Sveva Casati Modignani skriver i Il diavolo e la rossumata korta betraktelser om hur det var att växa upp under andra världskriget med fokus på vad man åt och hur man skaffade sig mat. Jag visade min dotter kapitlet om alkohol och hon rynkade på näsan när hon läste om hur det var självklart att även barnen tog del av den. Bl a var ett mellanmål bröd doppat i grappa (starksprit) med socker. Författen själv skriver detta lett till att hon  fått avsmak för alkohol och som vuxen bara dricker vid enstaka tillfällen.

Givetvis lyssnar jag även på en bok i bilen. Just nu är det Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Den är snart slut och kommer att följas av Barn av sin stad.

När barnen är i bilen är det dock paus på min bok och vi lyssnar tillsammans på Momo - eller kampen om tiden. Ibland undrar jag hur mycket de förstår av samhällskritiken i boken. De är i vilket fall djupt fascinerade av Momos äventyr för att rädda människorna och världen från den tidssparpress som drabbat dem och som bara leder till att de har allt mindre tid.

Sist men inte minst så läser jag även Häxan och lejonet av CS Lewis för barnen. Jag har hela serien sedan jag var tonåring, men kan inte komma ihåg att jag läst böckerna tidigare. Häxan och lejonet är ju välbekant genom div filmer men Min morbror trollkarlen kändes helt ny för mig. Övriga böcker i serien står i Sverige så de får vi fortsätta med vid något senare tillfälle.

Vi har gjort om lite i godnattsagerutinen här hemma i och med att barnen blivit större. Nu läser jag varannan kväll för båda barnen och barnens pappa varannan kväll (tidigare läste vi för varsitt barn). Men eftersom de gärna vill vara uppe länge på helgen samt har en kväll med aktiviteter under veckan då de kommer hem sent så blir det bara 4 läskvällar kvar i veckan som dessutom ska delas på två. Därför tar det numer lite tid att läsa ut en bok.


onsdag 20 februari 2013

Livet på landet


Trots att det är landsbyggd där vi bor så hör det inte till vanligheterna att kossorna går förbi ute på gatan!

tisdag 19 februari 2013

Panko


(bilden går inte att vända...)

När jag och barnen var i Sverige var mannen i huset i Japan. Då passade på att beställa panko av honom. Panko är japanskt ströbröd. Det lär nyss ha kommit till svenska butiker (enligt min priva källa i branschen ;), men här i Italien har jag inte sett det. Fast det internationella utbudet i Italienska affärer lämnar å andra sidan en hel del att önska. 

Panko ville vi ha för barnen har fått recept på Wagamama's chicken fingers och det blir helt enkelt inte lika bra med vanligt ströbröd. Vi har provat. Wagamama är barnens favorit restaurang när vi är ute och reser (främst Dublin o London) och även de verkar ha kommit till Sverige nu

måndag 18 februari 2013

Skridskor och pulkaåkning

Även om vi har kallt och nyligen även lite snö i Italien så råder det stor brist både på backar och is i vår närhet. Därför var det extra välkommet med en riktig vintervecka i Sverige. När vi tittar på bilderna från veckan så längtar vi allt tillbaka litegrand.

söndag 17 februari 2013

Tredje generationen


För ett par veckor sedan kom Isabel och frågade mig om böckerna om Cherry Ames finns på riktigt. "Såklart finns de på riktigt!" utropade jag och undrade såklart var hon hört talas om Cherry Ames. Då visade det sig att i Megan McDonalds böcker om Judy Moody läser Judy Moody Cherry Ames böckerna och Isabel hade givetvis blivit nyfiken.

Därför är det ju extra roligt att min mammas serie med Helen Wells böcker, utgivna 1956, står i "min" bokhylla i Sverige. Så nu läser tredje generationen Cherry Ames! Jag kommer ihåg att böckerna var charmigt gammaldags på 80-talet när jag läste dem, så nu är de väl säkert urmodiga, men första boken föll i god jord hos dottern. Jag kan inte låta bli att tycka att det är extra roligt eftersom hon aldrig skulle ha läst dem på min rekommendation.

fredag 15 februari 2013

...och semlorna

-  hur gick det med dem?

Tackar som frågar, mycket bra faktiskt! Vi hade turen att vid två tillfällen bli bjudna på smarriga hembakade semlor. På fettisdagen fick vi dock hålla till godo med konditoriets semlor som även de håller hög klass!

Jag hann också med en trevlig fika med min bloggkompis Ylva, men då fanns inte semlor att välja mellan. Så tre semlor på sex dagar blev resultatet. Inte så illa faktiskt, man vill ju inte riskera att tröttna ;)

torsdag 14 februari 2013

Med hem

Efter 6 härliga dagar i Vintersverige har jag kommit hem till ett minst lika vintrigt Italien. Jag inser att i år blir det till att vänta på våren. Tur att jag hittade nya, varma vinterkängor och kunde kasta bort mina gamla utslitna innan jag reste från Sverige.

Lite läsbart fick följa med hem i packningen. Jag tänkte försöka bilda mig en uppfattning om Books & Dreams och se om den är värd att prenumerara på hem till Italien. Vi Läser kommer tyvärr lite sällan och jag vill ha någon mer svensk tidning. Salong F av Åsa Mattsson blev ett tidigt bokreafynd på ortens bokhandel som har utförsäljning inför nedläggning (kommer bli trist att komma "hem" och inte ha någon bokhandel att gå till...). Vinterdagbok av Paul Auster vann jag nyligen på bloggen och dagarna går...  hade jag tänkt börja på redan på hemresan igår, men det blev mest korsordslösning faktiskt :) Till sist ett efterlängtat pocketsläpp: Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin.

En annan bok jag väntat på i pocket är Oktober i Fattigsverige av Susanna Alakoski, men den finns ännu inte. Därför blev jag glad att se den på Elib häromdagen. En bok mindre att packa.

Det känns i vilket fall som om jag har mycket trevlig läsning att se fram emot i högen.

torsdag 7 februari 2013

På benen

Ja, vi är äntligen på benen igen och redo att ge oss av på semleturné. Undrar hur många man hinner (läs orkar) smälla i sig på en knapp vecka?