lördag 29 september 2012

Vad jag pysslar med när alla andra bokbloggare går på bokmässa

Jag har faktiskt andra intressen vid sidan av läsning. Ett intresse som legat lite i träda under de år vi bott i Italien är att sy. Hade det inte varit så att jag mer eller mindre la ner sömnaden i o m flytten till Italien så hade denna blogg lika gärna kunnat vara en syblogg och inte en bokblogg. Men med två små barn och en flytt till ett nytt land så hamnade mitt intresse i skymundan. Numera är barnen inte längre så små och landet inte heller längre nytt och mina fingrar kliar efter att skapa.

Senaste tiden har jag försökt samlat inspiration genom att titta på tyger (jättesvårt att hitta här tyger jag är van vid här - det blir till att tänka nytt!!), bläddra i tidningar och bland gamla mönster och så idag har jag inlett sista steget. Sedan har jag inte längre några undanflykter att komma med. Idag  har jag nämligen börjat inreda en egen syhörna på bottenvåningen - även om det fortfarande fattas lite lådor till tygförvaring. Det känns fantastiskt kul. Nu saknas bara sista gnuttan inspiration så ska jag vara i full gång igen. För att få upp värmen har jag inlett lite småprojekt som att sy nya kökshandukar och ett symaskinsskydd.

En av de stora fördelarna med att sy är ju dessutom att det passar så bra att lyssna på ljudböcker samtidigt, därigenom gör jag två flugor på smällen ;)

Vem vet, kanske dyker det upp bildbevis så småningom! 

måndag 24 september 2012

Mammor och döttrar

Jag upptäcker att jag befinner mig mitt i en läsperiod på temat mödrar och deras döttrar. Eller när jag tänker närmre på det så handlar det om döttrar och deras mödrar - dvs samtliga böcker är skrivna ur dotterns perspektiv.

Det började med att jag i förra veckan började på Skärvor av en sönderslagen spegel av Christine Falkenland vars huvudperson befinner sig i ett slags tomrum efter den bortgångna mamman och som söker kraft att orka leva vidare. Förra veckan var jag förkyld och det blev lite för tung läsning, så jag la ifrån mig Falkenland och började istället läsa En ovärdig dotter av Justine Lévy. Inte vidare upplyftande läsning det heller...

Louise har haft en minst sagt brokig uppväxt med en mamma som gått från fotomodell, via diverse missbruk och som nu är döende i cancer samtidigt som Louise väntar sitt första barn. Om man gillar att läsa om destruktiva relationer (i detta fallet mamma/barn) så är det här en perfekt bok. Mår man däremot dåligt av sådana böcker ska man nog avstå från att läsa.  Jag gillade mycket! Tack Fru E (som ju har fin ny sida!).

Igår fortsatte jag på temat trasiga mamma/dotter relationer och plockade upp Jeanette Winterson's Why be happy when you can be normal som verkar fruktansvärt bra.







torsdag 20 september 2012

En bokbuss, en massa böcker och ett helt nytt intresse

Det är något speciellt med skönlitteratur som handlar om bibliotek, bokhandlar och läsning. Mig både lockar och skrämmer den på något sätt och jag ska erkänna att jag ibland tvekar inför att läsa sådana böcker för att jag är rädd att de ska kännas fåniga, för nära en själv kanske(?)

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är inte det minsta fånig på det sättet, utan är en humoristisk berättelse om hur det skulle kunna gå om drottningen av England plötsligt blev en en fanatisk bokläsare.

Det är en lättsam och väldigt underhållande liten bok som jag läste på några eftermiddagstimmar på vår helgutflykt i Piemonte.

onsdag 19 september 2012

Filmen har kommit

Filmatiseringen av Silvia Acciaios bok Stål är klar och har visats på Venedigs filmfestival tidigare i september. Den har dock inte kommit ut på bio ännu. Jag vet inte om jag kommer få tillfälle att se den men jag iaf köpt boken nu!

(Bilden visar bokens framsida, jag har inte sett några bilder från filmen ännu)

söndag 16 september 2012

Alice Bel Colle

I Alive Bel Colle finns det inte så mycket att göra. Det gör dock inte så mycket för man kan...
 ...njuta av utsikten,

 ...äta och dricka gott,


 ... samt promenera (och provsmaka) bland vinfälten. 

Dessutom kan man läsa ut en bok (som nästa inlägg kommer handla om) och göra utflykter till andra platser i Piemonte (vilket jag återkommer till även det) och till och med ta sig en eftermiddagslur om lusten faller på.

Alice Bel Colle ligger i landskapet Piemonte
Vi besökte Alice Bel Colle i september 2012
Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter 

torsdag 13 september 2012

När sommaren inte riktigt vill ge med sig

...läser jag Gianrico Carofiglios Strega-nominerade Il silenzio dell'onda (ung. Vågens tystnad på svenska). Lång inkörelsestrecka då det i princip inte händer någonting, men efter att ha läst halva boken så har jag kommit in i Carofiglios ganska typiskt lugna skrivsätt.

...lyssnar jag på Radiohjälpens novellsamling Noveller för världens barn anno 2011 (eller kanske det är 2010...) som innehåller många intressanta noveller både nytt och gammalt, bl.a Båten av Nam Le.

...läser jag högt ut Katizi av Katarina Taikon.

...inser jag att nästan varenda svensk bokbloggare längtar till bokmässan men själv:

...längtar jag efter höstregn med tillhörande sköna lässtunder. Komsi kom.




tisdag 11 september 2012

Skolstart

Imorgon börjar skolorna här och eftersom barnen själva har med allt skolmaterial har vi berg med skolsaker liggande i högar. Som om det inte räckte med böcker, pennor etc så tillkommer hushållspapper, tvål och kopieringspapper.

måndag 10 september 2012

En grön blogg med nytt namn

Välkomna till Med en bok i solen.

Nu har jag bytt till ett namn som jag tycker bättre representerar innehållet i min blogg. Jag har inte kännt mig riktigt bekväm med Böcker etc då det inte på något vis speglar att jag skriver en del om Italien och att jag lever här. Än så länge behåller jag den gamla bannern (men med det nya namnet) så att man känner igen sig och den gamla adressen.


lördag 1 september 2012

Sommarens nyförvärv

Idag packar vi för fullt för att börja köra hemåt senare i eftermiddag. Jag har en stor låda böcker i bagaget, men mest är det barnens böcker faktiskt. Mina egna nyförvärv är få och tre av dem kommer från bokbytet på bokbloggsträffen i Växjö härom veckan.

De tre små tingens Gud på cd från Mimmimarie, och två böcker från Fru E som nyligen bloggat om Allt kommer tillbaka.

Jag håller på att läsa om Musselstranden av Marie Hermansson och när jag fick syn på Chistine Falkenlands bok Skärvor av en sönderslagen spegel på bibliotekets vagn med utgallrade böcker till försäljning för 5 :-blev jag sugen på att ta mig an omläsning även av den boken.

Vad jag inte förstår är hur packningen kan svälla så förtvivlat mycket på 5 veckor att den med nöd och näppe kan klämmas in i bilen...