tisdag 26 maj 2015

Böcker jag inte läst i vår

Jag fick den prisade boken Life After Life av Kate Atkinson i present i påskas. Jag gillar idén med boken, men upplever den inte speciellt originell. Filmerna Sliding doors och Lola rennt var väl på inget vis först ut de heller med att beskriva tillfälligheternas inverkan på handlingens utveckling när de kom 1998. Men de hade stor påverkan på mig och får mig att tänka att konceptet passar mig bättre i filmformatet än i bokform. Jag tycker att boken är rörig med korta kapitel innan det börjar om från början igen, eller hoppar till en ny tidsperiod bakåt eller framåt i tiden. Efter en tredjedel la jag ner den.

Sedan någon månad tillbaka prenumererar jag på lästjänsten mofibo som erbjuder både e-böcker i text och ljudböcker. Jag använder den i min telefon och bara till att lyssna på ljudböcker. Eftersom jag lyssnar när jag kör bil, sitter och syr, stryker etc så hinner jag lyssna på en hel del böcker. Än så länge tycker jag kanske det är lite si och så med inflödet av nya titlar till mofibo, men har genom att bläddra igenom arkivet ändå hittat en hel del intressanta titlar. Mofibo erbjuder väldigt många titlar på engelska, men jag har svårt att vänja mig vid deras sätt att läsa in böcker vilket jag tycker skiljer sig från svenska ljudböcker. Då är ändå engelskan ett levande språk för mig som jag använder i min vardag.

Jag försökte lyssna på Meryl Streeps (som jag gillar!) inläsning av Colm Tóbaíns (som jag gillar!) The Testiment of Mary men det som verkar som en behaglig berättarröst till att börja med, blir otroligt sövande och enformig efter ett tag. Trots att det är en kort berättelse så gav jag upp när jag redan startat från början 3 gånger och inte lyckades hålla koncentrationen uppe för att ta mig igenom boken.


torsdag 21 maj 2015

Beckomberga

Vilken fin bok Sara Stridsbergs har skrivit! Och vilken kärlek den unga tjejen har till sin pappa Jimmie Darling som inte riktigt förmår att älska tillbaka med samma självklarhet som barnet, trots det viker hon inte en centimeter från hans sida.

En bok att läsa sakta för att den ska sjunka in och gripa tag. Den sista delen om vad som hände med alla patienter efter psykiatrireformen då Beckomberga stängdes är speciellt stark.

söndag 3 maj 2015

Äntligen utflykt


I helgen som gick har vi strosat runt och ätit gott i Nice som inte ligger speciellt långt bort. En nyhet för oss var att vi tog tåget för att slippa trängsel på motorvägen när det var långhelg. Det fungerade toppen, vad skönt det var att slippa köra! Helgen var ljuvlig, trots att det inte var speciellt varmt. Vi hade tagit in på ett två stjärnigt hotell där vi bodde även för 5 år sedan när vi var i Nice. Ingen lyx på något vis, men det ligger mitt på gågatan ett stenkast från strand, centrum och restauranger (bild från hotellet längst upp till vänster).

Eftersom vi har ytterligare en utflykt att se fram emot innan sommaren kommer på riktigt känns de som vi äntligen har återupptagit vanan att ibland ge oss ut på helgutflykt efter ett mycket långt uppehåll.