fredag 30 maj 2014

En första laddning sommarläsning till barnen


Tur att mina barn gillar att läsa då skolan vill att de läser böcker på italienska, pappa att de läser böcker på engelska och jag att de läser på svenska. Tur också att de har drygt tre långa sommarlovsmånader på sig!

Svenska böcker låna vi främst på biblioteket när vi är i Sverige på sommaren. För engelskan har jag beställt ett litet "provpaket" via BookDepository.com Tre nya författare för barnen, och om de gillar dem så kan de bli fler. 11-åringen har dock redan läst och gillat David Walliams men The Boy in the Dress blir den första bekantskapen med honom för 9-åringen. Hoppas han gillar för de verkar väldigt roliga. Det är inte en serie, men finns flera andra titlar att välja på. (Inte översatta dock)

Dottern får vara den första att prova på två serier. The Alchemyst är första delen i serien The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel av irländska författaren Michael Scott. Serien är populär här i Italien och jag har fått tips av den från föräldrar till barn som läst och gillat. Nicholas Flamel var på riktigt alkemist i Paris på 1300-talet, men han är kanske mer bekant för bokläsare som en sidokarraktär i Harry Potter och de vises sten. Serien om Nicholas Flamel verkar inte vara översatt till svenska.

För varje bok jag skriver om kollar jag om de finns på svenska, och döm om min förvåning när inte heller deckarförfattaren James Pattersons böcker i serien Middle school finns översatta! Även de böckerna har barnen först kommit i kontakt med på italienska genom sina kompisar men Middle School the worst years of my life blir första de själva läser.

Det verkar finnas ett hål att fylla vad gäller översatt barn-/ungdomslitteratur - den banan borde jag kanske slå mig in på!?!


torsdag 29 maj 2014

Nu har jag läst Ru också

Detta blir fjärde boken jag skriver om på fyra dagar - det måste vara ett rekord från min sida! Men imorgon kommer det garanterat inget blogginlägg, inte om någon utläst bok iaf. Jag har precis börjat läsa Gregorius av Bengt Ohlsson och den kommer ta ett tag att läsa ut. I bilen har jag börjat lyssna på 26 timmar långa Wolf Hall av Hilary Mantel. Eftersom skolorna slutar nästa vecka här (och därmed mina ensamma bilfärder) undrar jag när jag ska hinna lyssna klart på hela den boken!?)

Igår läste jag i vilket fall ut Ru, boken jag redan trodde att jag hade läst ;) Som flera tidigare sagt så är den minst lika vackert skriven som efterföljaren Mãn, men de skiljer sig åt mer än jag hade förväntat mig. Jag upplevde Ru som en mer sammanhållen berättelse, medan Mãn är en samling anekdoter som visserligen följer en röd tråd. Trots det så är även Ru ganska fragmentariskt skriven. När ett nytt avsnitt börjar vet jag inte alltid om Kim är barn eller vuxen eller om hon befinner sig i Kanada eller i Vietnam eftersom berättelsen inte följer kronologin utan liknar mer en tankeström där en detalj kan få berättelsen att hoppa till ett annat minne i en annan tid (eller plats). 

En del saker upprepar sig i båda böckerna. Eftersom jag läste Mãn först så kände jag redan till den förståndshandikappade moster Sju och hennes eskapader till exempel. Det är dock två mycket vackra böcker om en människas livserfarenheter, en människa vars liv tog en abrupt vändning när hon som tioåring lämnade sitt välbärgade liv i Vietnam och ankom till Kanada som båtflykting.  

onsdag 28 maj 2014

Kvinnan med det vackra namnet

För några månader sedan fick jag frågan av en kompis som gjorde sig av med lite böcker om jag ville ha Jag går bara ut en stund av Isobel Hadley-Kamptz. Jag tvekande inte ett ögonblick att tacka ja till boken trots jag vet att risken är stooor att böcker som jag får på det viset hamnar på en hylla i bokhyllan i år och inte ger mig annat än dåligt samvete... Men jag har länge varit nyfiken på kvinnan med det vackra namnet samtidigt som jag bara hade en vag uppfattning om att hon utöver sitt yrke som journalist även hade skrivit ett par romaner.

Språket i boken är så oerhört vackert. Ämnet barnlöshet är så oerhört tragiskt och följen av en avbruten graviditet kan vara så oerhört destruktiv att det bitvis är svårt att smälta och fortsätta läsa.

Boken utges för att vara en roman och Isobels man i boken heter Erik, det gör han inte i verkligheten, men jag upplever det som händer som självupplevt av författaren, fast jag kan givetvis inte dra gränsen var fiktionen tar vid. Det är en sån där bok där man (=jag) bara måste googla när den är utläst och se hur det har gått efter den punkt när berättelsen tar slut. Det finns inte så mycket info att hämta om Isobels privatliv, men av det jag hittar så verkar det ha gått bra för Isobel och hennes man, och jag pustar ut lite.

tisdag 27 maj 2014

Kort kort om bästa läsupplevelsen iår

Min hittills bästa läsupplevelse iår är en bok som redan har några år på nacken. Att jag missat att läsa den tidigare? Kan du säga schibbolet? av Marjaneh Bakhtiari känns kanske lite extra aktuell att prata om med tanke på resultatet av EU-parlamentsvalet häromdagen. Det tar nämligen upp nära nog varenda aspekt av invandring som finns och gör det på ett roligt vis och oftast ur invandrarens egen synvinkel. Skämtsamt, intressant, brilliant, insiktsfullt, tänkvärt - ja de positiva adjektiven vill inte riktigt ta slut när jag kortfattat vill försöka beskriva vad jag tyckte om boken.

Vi har nog lite till mans något att lära av historien om Mehrdad och hans familj som mer eller mindre är de enda invandrare som bor i medelklasstadsdelen Oxie i Malmö. En sak som slår mig är hur lätt det är att använda ordet invandrare utan att tänka på att det är ett oerhört brett begrepp som ska innefatta väldigt många, väldigt olika olika människor som inte har mer gemensamt än att de själva eller deras föräldrar är födda i ett annat land än Sverige.

Jag gillar även myllret av personer av olika ursprung som figurerar i boken med sin egen historia, men på något vis spinns allas berättelse ihop mycket skickligt och kan på ett eller annat kopplas till familjen som står i berättelsens centrum.

måndag 26 maj 2014

Som att dra ur en propp

- ja, precis den effekten hade det att avsluta den långt utdragna läsningen av Broken Harbour! Inte mindre än tre böcker har jag läst därefter förutom att jag även lyssnat klart på Amos Oz Vänner emellan som precis har gått som radioföljetong (finns fortfarande kvar på webben).

Först utläst var Svara om du hör mig av Ninni Schulman och den var perfekt att läsa efter en seg bok. Lättläst och snabbt genomplöjd, precis var min tröga läshjärna behövde. Jag har läst både Flickan med snö i håret och Pojken som slutade gråta av Ninni Schulman tidigare och tyckte nog att de båda var lite bättre än denna som aldrig når upp till den spänning som man förväntar sig av en riktigt bra deckare och den lämnade heller inga djupa avtryck efter jag lagt den ifrån mig.

torsdag 22 maj 2014

En deprimerande bild av Irland idag

Tillslut så kom min evighetslånga läsning av Boken Harbour till sitt slut. Puh.

Tana French är en irländsk författare som skriver deckare om poliserna i The Dublin Murder Squad - och det var just det att hon skriver om Dublin som fångade mitt intresse och jag önskade mig boken av min svärmor i julklapp.

Miljön är extrem och deprimerande men väldigt typisk och känns väl igen för den som upplevt Dublin både under den ekonomiska boomen och dess brutala krasch därefter.

Både offer och misstänkta gärningsmän verkar ha blivit mer eller mindre galna som en följd av den ekonomiska krisen och den ena beter sig konstigare än den andra. Boken blir liiiite väl lång, speciellt tråkiga är de långa konversationerna mitt i boken som citeras från de internetforum där ett av offren försökt hitta lösningen på ett problem med skadedjur i huset... z z Z. Fungerade bra som sömnpiller under värsta pollenutbrottet.

Hade boken varit hälften så lång, så hade den blivit dubbelt så bra blir mitt slutomdöme!

onsdag 21 maj 2014

Frestad

Jag gav ju som nyårslöfte att inte köpa några (fysiska) skönlitterära böcker i år. Böcker till barnen har jag köpt som vanligt, men till mig själv har jag inte ens tittat åt böcker utan via lån, hyllvärmare och enstaka köp av e-böcker läst vad jag haft lust med att läsa. Tills igår. Vi var inne i en bokhandel mest för att fördriva tiden och där låg Gianrico Carofiglios nya roman Casa nel Bosco framme på bästa exponeringsyta. Carofiglio är den italienska författare jag läst flest böcker av på italienska och dessutom tyckt bäst om under åren i Italien, så frestelsen var minst sagt stor.

Jag argumenterade med mig själv en liten stund innan nej-sidan vann med argument som t ex "du är riktigt usel på att läsa de italienska böcker du redan har". Det blev alltså ingen bok igår. Men om jag läser en av mina hyllvärmare på italienska kanske jag tillåter mig att köpa boken digitalt till semestern.

Eller, eftersom jag innan jag ens hann publicera detta inlägget upptäckte att den enbart kostar 5 (!!!) euro som ebok, så kan jag nog få köpa den på momangen. Om jag läser en riktigt bra bok på italienska nu så kanske lusten att läsa hyllvärmarna ökar - eller hur!?



torsdag 15 maj 2014

Bokgåva


Det är kul att göra personliga presenter när tiden tillåter det. Detta bokfodral fick en bokälskande 10-åring av mina barn i helgen som gick. När jag erbjöd mig att sätta på ett axelband så hon kan använda den som handväska avböjde hon och sa att hon ville minsann ha den som den är till att bära med sig en bok! Den blev dubbelt personlig eftersom Bröderna Lejonhjärta (I Fratelli Cuordileone på italienska) var min dotters favoritbok för några år sedan.

Fler saker jag har sytt finns på bloggen Remake and Create

tisdag 13 maj 2014

Inget mer dravel för mig tack

En dryg timma stod ut jag ut innan jag lade av att lyssna på Munken som sålde sin Ferrari av Robin Sharma. Jag brukar säga att jag inte läser chick lit, men inser att det finns en genre som jag tål ännu mindre, nämligen kvasi filosofi-religösa böcker som vill predika hur man ska leva/tänka för att bli en bättre människa. Ofta lyckas jag undvika att ens påbörja liknande böcker, men jag hade fått för mig denna var en mer traditionell berättelse och som sådan kanske hade en tänkvärd poäng - men så var det alltså inte. Lika bra att stänga av eländet innan min irritation istället börja förvandla mig till en sämre människa tvärt emot bokens intention :)

Tur att det finns bättre böcker. Jag gav mig istället på Vänner emellan av Amos Oz som går som radioföljetong i p1 om livet på en kibbutz på 50-talet och fastnade direkt för berättelsens varmt beskrivna karaktärer. Varje kapitel fokuserar på en ny person och även om det flera gånger (jag har inte läst klart ännu) handlar om ganska udda personligheter så finns det en plats för dem på kibbutzen och de respekteras för vad de är. Vackert och kärleksfullt.



söndag 11 maj 2014

Kul med svenska filmer

Det har helt klart blivit lättare att se svensk film i utlandet och jag har helt slutat köpa dvd-filmer, vilket förut var vår enda möjlighet att se svenska eller för den delen odubbade engelska filmer i Italien. Att hyra film på nätet är ju så smidigt i jämförelse dessutom! En brist är dock att utbudet ofta är väldigt begränsat och man måste leta lite bland olika leverantörer innan man hittar vad jag söker (sen kan det mycket väl bli tvärstopp för att man befinner sig i fel land...) och jag förstår inte varför det är så begränsat? Det behövs ju inget fysiskt lager för att tillhandahålla filmerna!




Igår såg barnen LasseMajas detektivbyrå : Von Broms hemlighet som de tyckte var bra! Själv tycker jag det är ganska skönt att jag inte måste se alla filmer tillsammans med dem :) Däremot tänkte vi kolla på Hundraåringen tillsammans ikväll. Jag har väl inga höga förhoppningar, men är den underhållande som boken så blir jag nöjd!






Ryser

För två år sedan när Loreen vann ESC trodde jag inte det kunde bli bättre, men jag hade fel. Säger bara. Årets upplaga. Bästa ever!

fredag 9 maj 2014

Härliga fredag!


Efter en kul men ovanligt intensiv vecka drog vi en lättnadens suck när skolklockorna ringde ut idag! Det var packat med folk på kebabstället, men det vände vi till vår fördel och drog ner till floden och satte oss där med vår lunch istället.

I helgen tänkte jag hinna sy lite, försöka få barnen att göra sina läxor utan att tjata allt för mycket och vem vet kanske jag lyckas avsluta Broken Harbour efter snart en månads läsning! Jag antar jag kommer bli övertalad att sitta uppe och titta på Eurovision imorgon och vi ska hinna med ett par barnkalas. Det verkar lovande för en lagom lugn helg vilket är precis vad vi behöver - fast jag antar trivseln beror av hur mycket tjat som krävs för att de där läxorna ska bli gjorda... ;p

måndag 5 maj 2014

Inte läst men lyssnat

Vi har precis tagit oss igenom en lång period av småledigheter med både resor och besök så det gick väl inte något vidare med min läsplanering inför påsken eftersom jag fortfarande läser Broken Harbour... den är å andra sidan bra så jag klagar inte för det. Nu har jag dessutom inte så mycket kvar i den.

Emellanåt har jag däremot hunnit med lite marantonlyssning och den vägen har jag avslutat inte mindre än 4 böcker, de flesta deckare:

Lier Horst, Jörn - Jakthundarna 
Grebe, Camilla och Åsa Träff - Mannen utan hjärta 
Mathis, Ayana - Hatties liv 
Carlsson, Christoffer - Den osynlige mannen från Salem 



Häromdagen tog vi med besökare till Vigevano 
vars torg är ett av de vackraste jag har sett.