måndag 28 maj 2012

Inte alls bara Mussolini

Göran Häggs bok Mussolini : en studie i makt har ganska länge utgjort min boklyssning under mina bilfärder. Boken är såklart faktaspäckad men skrivet på ett sätt så att det möjligt att följa en tidsmässig handling. Massor av namn, tidpunkter, platser svischar dock förbi så det gäller att vara uppmärksam.

Men även om man faktiskt inte är så intresserad av Mussolini utan bara av Italien sådär i allmänhet så finns det något att hämta i denna boken!


I det  fallet skall man läsa förordet och bokens första kapitel som dels drar upp Mussolinis liv och gärning i korthet men även tar upp Italiens enande 1861 och diskuterar de geografiska och språkliga skillnaderna mellan Italiens olika folk och som fortfarande i stor grad präglar det italienska samhället. Boken innehåller mycket intressant och relevant information för svenska Italienfantaster som vill ha lite mer bakgrund om landet och inte bara den vackra ytan. Det är lätt att ta saker om Italien för givna utifrån ett svenskt turistperspektiv och när Göran Hägg skriver utifrån våra (alltså svenska) vanliga föreställningar om Italien så lyckas han samtidigt förklara att det inte riktigt ser ut som man kanske tror.

Vem vet - har man kommit så långt in i boken så kanske man fortsätter av bara farten (?)

söndag 27 maj 2012

Sköna söndag på landet


...inklusive tur med traktor och en hel massa bus, mat och trevliga möten.

fredag 25 maj 2012

Var god stör ej

...jag håller på att lära mig alls finesser på min nya läsplatta.

Jag har redan hunnit försäkra mig om att jag kan låna böcker på den och mitt första lån blev Anneli Jordahls bok om Ellen Key med den långa titeln Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). Jag letade efter den i pocket så sent som i mars, men fick höra att den var slut på förlaget. Toppen då att den dök upp på elib nyligen!

Sony Reader for PC som man måste ha då plattan inte fungerar med Adobe Digital Editions lämnar ännu en hel del att önska men några av plattans egenskaper är toppen. Som det att den har touch screen och man därmed kan bläddra genom att dra fingret över skärmen och behöver inte störa sin sängkamrat med det eviga sidbytesklickandet (att man på min gamla dessutom fick trycka femtielva gånger vid varje sidbyte pga glappkontakt gjorde inte den saken bättre).

Plattan har även Wifi, men jag har inte bestämt mig för om jag ska bry om att ställa in det, känner inget direkt behov faktiskt.

Tyvärr passar inte mitt gamla fodral eftersom denna är mindre (trots lika stor skärm) och något slags skydd behöver man om man vill transportera den emellanåt. Undrar om man kan fixa något coolt själv? Som tonåring sydde jag ju fodral till konfirmationsbibeln så det borde inte vara helt omöjligt.

Sa jag vad den heter? Sony Reader PRS T1. Jag köpte min på italienska pixmania för lite mindre än vad den kostar på svenska motsvarigeheten.

Nej, nu har jag babblat för mycket och måste återvända till min nya leksak! Trevlig helg.

torsdag 24 maj 2012

I ett hus på Östermalm

...står saker och ting inte rätt till. 

På omslaget till orginalutgåvan av Ofärd i huset bor finns en teckning av huset som boken utspelar sig i. Jag blev förtjust i bilden och roade mig med att fota den från tre håll och sedan klistra ihop bilderna (för att slippa bryta upp den redan hårt åtgångna ryggen).

Jag älskar även planritningarna och kartorna som ofta finns i Maria Langs böcker och som man kan bläddra tillbaka till under läsningen - fler borde ta efter!

onsdag 23 maj 2012

Pojken i randig pyjamas

När jag stötte på boken Pojken i randig pyjamas av John Boyne första gången hade jag ingen aning om vad det var för en bok. Det tog jag däremot reda på innan jag läste den tillsammans med barnen (vilket var tur det). Min 9-åring ville absolut inte läsa den och det faktum att hon gömde den bakom andra böcker i bokhyllan för att slippa läsa den gjorde att det dröjde ett tag innan den blev läst. Jag vet inte hur många gånger jag sprang runt och letade på både möjliga och omöjliga ställen i huset - dessutom frågade jag henne vid ett flertal tillfällen om hon verkligen inte visste var den var. Hrm. En storstädning och omflyttning i hennes rum avslöjade henne tillslut!

När vi väl kom igång med boken var båda barnen (7 och 9 år) väldigt intresserade och uppmärksamma. Vi tog ofta paus och jag förklarade saker som kom upp i texten. Boken är skriven utifrån nio-åriga Brunos perspektiv. Brunos far är högt uppsatt nazist under andra världskriget och direkt involverad i förintelsen av judar men de vuxna kring Bruno förklarar aldrig vad det är som pågår runt omkring dem. Istället är han utelämnad till att dra sina egna slutsatser utifrån vad han ser och lyckas snappa upp av samtal omkring honom. Jag, som vuxen, med alla mina förkunskaper förstår givetvis vad som försiggår kring Bruno, men ur barnens perspektiv som precis som Bruno inte besitter samma insikter blir Brunos funderingar logiska och naturliga. Läsupplevelsen skiljer sig därför väldigt mycket utifrån ens egen ålder, men boken har verkligen något att ge alla åldrar.

Jag vet att de finns de som säger att denna bok inte lämpar sig som barnläsning, men jag tycket tvärtom faktiskt. Perspektivet gör att den fungerar väldigt, då menar jag väldigt, bra som introduktion till andra världskrigen och de fruktansvärda övergrepp som nazisterna stod för. Däremot är Pojken i randig pyjamas inte en barnbok, det är inte heller en vuxenbok - det är en bok för alla.



Deckarsug

Igår läste jag ut A Room Full of Bones. Tack vare envist halsont och förkylning som inte velat gå över (=trötta kvällar) tog det väldigt lång tid att läsa den. Fast det gjorde ingenting - njutningen blev ju därmed förlängd även den!

Boken fick mig sugen på deckare igen. Det var ett tag sedan jag hade någon deckarorgie och det är kanske dags nu? Jag började genast på en Maria Lang och har ytterligare några deckare som jag har väntar i bokhyllan, nämligen Glasklart av Karin Wahlberg och Eldvittnet av Lars Kepler. 

Däremot började jag lyssna på Två soldater av Roslund och Hellström och fick efter att ha lyssnat på de två första timmarna två gånger inse att det var lika bra att ge upp - jag kunde inte koncentrera mig alls på den boken. Om jag ger den ett nytt försök så blir det textversionen.


Än har inte min nya läsplatta dykt upp, med den dagen den gör det vet man dock aldrig vad det blir av de läsplaner jag lägger upp idag...

måndag 21 maj 2012

Tävlar om härlig sommarläsning

Denna veckan tävlar jag om härlig sommarläsning på två olika bloggar. Jag har lyckats hitta två utlottningar av böcker som står högt på min att läsa lista och det skulle vara kul att ha en eller ett par nya böcker som väntade på mig när jag kommer till Sverige i sommar (snart ju!).

och dagarna går är det som lottar ut Majgull Axelssons bok Moderspassion. Hos henne kan man även vinna Frihet av Jonathan Franzen, men den har jag redan i bokhyllan på engelska.

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren lottas ut av enligt O som vill ha en motivering till varför just jag vill vinna den boken. När jag skrev om Cirkeln skrev jag att det kommer bli svårt för författarna att leva upp till förväntningarna på kommande böcker i serien - men nu har jag läst hos flera bloggare att Eld är ännu bättre och det gör mig givetvis enormt nyfiken på boken. Dessutom ställer jag gärna denna boken bredvid Cirkeln på den hylla där jag samlar de böcker som mina barn snart är stora nog att läsa! Precis som enligt O själv så gillade jag mest Minoo i den första boken Cirkeln, men alla tjejer var väldigt bra beskrivna och lätta att leva sig in i och identifiera sig med.

söndag 20 maj 2012

Regnig söndag i Vercelli


Idag har vi varit på en skön söndagsutflykt till Vercelli, drygt en timmes bilresa bort. Det regnar, men det blev också den anledningen vi behövde för att komma iväg - annars är det så mycket annars som skall göras  på våren som t ex att cykla eller jobba i trädgården.

Vi kom fram lagom till lunch och barnen började gnälla om mat så fort vi steg ur bilen. Det fick bli närmsta pizzeria som jag tveksamt gick in i då den inte såg mycket ut för världen (bilden nertill höger). Det visade sig dock vara ett lyckokast och alla var nöjda med den mat man fick.

Därefter gick vi direkt till utställningen som var målet med vår utflykt; Miró, Mondrian och Calder inlånad från Peggy Guggenheims samlingar. Utställningen var liten men intressant och barnen fick ett jättebra "program" att följa som gjorde att även de tittade lite närmare på konstverken (och som belöning fick de varsin ballong).

Innan vi åkte hem åkte vi med på en guidad tur runt den historiska stadskärnan. Det var väldigt intressant och vi får återvända till Vercelli i vackrare väder vid tillfälle för att utforska centrum lite närmre. Vercelli har väldigt mycket gemensamt med Pavia som är "vår" stad, både historiskt och t ex det platta landskapet som lämpar sig för risodling. 60% av Europas risproduktion kommer från det område som omfattar både Pavia och Vercelli (info från guiden) och priset på ris regleras fortfarande i Vercelli på den sk risbörsen 2 g/v. Överst till vänster i min header syns ett risfält som de ser ut just vid denna tiden på året - nämligen vattenfyllt.


Vercelli ligger i landskapet Piemonte i norra Italien

Vi besökte Vercelli i maj 2012

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

lördag 19 maj 2012

Italien idag

Barnen var väldigt peppade för att gå på museum nu ikväll, men "Notte dei Musei" är inställt över hela landet för att visa solidaritet med offer och anhöriga för morgonens bombdåd på en skola i Brindisi och på många håll har det hållits antivåldsmanifestationer. Huruvida det rör sig om maffia, terrorism eller en ensam galning är fortfarande okänt, men oavsett vad så är det som hänt fruktansvärt och det känns bra att reaktionen från hela samhället och omvärlden är så stark.


fredag 18 maj 2012

Gli Azzurri

Jag vill på inget vis förringa besvikelsen över Tre Kronors sorti ur Fotbolls  Ishockey VM, men här i Italien och här är det såklart fotbollen som är av störst betydelse.

Egentligen är ligafotbollen större än den internationella fotbollen, men nu när säsongen är över och vinnaren korad och 3 veckor återstår till EM så laddar man redan för fullt. Tutor, tröjor, halsdukar och allsköns attiraljer finns redan till försäljning.

Snart är Hockeyförlusten ett minne blott och nästa fest kan börja! Hos oss kan det bli konflikter om vilket lag det skall hållas på - vi har tre att välja på Italien, Sverige, Irland.

*gli Azzurri - de blåa - är namnet på italienska landslaget.

onsdag 16 maj 2012

Italienska utflykter - Assisi

17/5 10:00 Jag har uppdaterat texten eftersom jag just upptäckte att ett textstycke (det enda utöver bildtexterna...) föll bort innan jag publicerade inlägget igår.

Följer ni Girod'Italia? Igår såg vi fantastiska vyer från målgången i Assisi och drog oss till minnes den vackra staden vi besökte sommaren för två år sedan.


Basilica di San Francesco d'Assisi som egentligen är två kyrkor byggda ovanpå varandra.

Jag är inte mycket för att tala om för andra vad man måste se/göra eller inte, men Assisi och de fantastiska målningarna av Giotti inne i kyrkan är något iaf jag inte skulle ha velat missa. Just de målningarna var under renovering när vi var där men vi var på en utställning i centrum om renoveringen och med den biljetten fick man även klättra upp på byggnadsställningarna i det kapell inne i kyrkan som just nu var under renovering, och därmed se målningarna på nära håll. Fantastiskt.


Vacker utsikt från kyrkan in mot själva centrum av Assisi.


En souveniraffär a'la Assisi!

Efter en massa gående på steniga gator och gränder kan jag lova att poolen på agriturismon där vi bokat rum uppskattades oerhört mycket !

Själv var jag ganska imponerad av utsikten upp mot Assisi!

Assisi ligger i landskapet Umbria i centrala Italien

Vi besökte Assisi i juli 2010

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

Det känns som jag gjort något otillåtet...

...men jag har inte gjort något värre än att beställa en ny läsplatta.

Jag har bara kunnat läsa klassiker och köpta böcker på min läsplatta ett bra tag nu. Kopplingen mellan dator och läsplatta har helt lagt av och enda sättet att flytta böcker till plattan är numera via SD-kort och det går inte låneböckerna från biblan med på (det har med auktoriseringen att göra). När det inte längre gick att låna böcker så begränsades plötsligt mitt användande avsevärt - och jag ser fram emot att snart kunna läsa mer på skärm igen!

1,5 år blev den gamla BeBook'en - fast jag kommer ju ha den kvar, jag tror jag och barnen får turas om lite med vem som lånar / köper böcker och läser på vilken platta.

Det blev istället en SONY PRS-T1 och jag kan knappt bärga mig till den kommer hem i nästa vecka.


tisdag 15 maj 2012

Ikväll

...har jag fruktansvärt ont i halsen och ska gå till sängs och mysa med A Room Full of Bones av Elly Griffiths. Hon lyckas verkligen skapa den perfekta miljön för deckare i ett hörn av England som för mig är helt okänt (Norfolk).

måndag 14 maj 2012

Begravningsplatsen i Prag


Huvudkaraktären i Begravningsplatsen i Prag av Umberto Eco heter Simone Simonini och är en anska odräglig typ som föraktar de flesta och ägnar orimligt mycket energi åt att fundera över sina medmänniskors tillkortakommanden. Men om han hatar de flesta olika nationaliteter, folkslag och även religiösa grupperingar och sällskap så älskar han å andra sidan mat och kan bryta ut i långa hänförda beskrivningar av allsköns maträtter. Det lättar upp och ger berättelsen en humoristisk touch då det återkommer med jämna mellanrum i hela boken.

Någonting som jag inte tycker har framkommit i recensioner jag läst innan jag läste boken är att den i stor utsträckning handlar om Italiens enande för 150 år sedan och ger en en bild av hur olika varandra de delar som sedan kom att bilda Italien faktiskt var. Simone Simonini växer upp med en farfar som är emot allt vad enande heter och en i stor grad frånvarande far som reser land och rike runt för att jobba för en förening av Italien. Det dyker därmed upp väldigt många geografiska namn och det kan vara bra att en inre karta av Italien i huvudet när man läser för att förstå varför piemonteser jämförs med fransmännen och ligurier istället för med italienare (som alltså är ett modernt påfund).

Jag hade aldrig orkat läsa denna bok utan den kunskap (som trots allt är ganska begränsad) som jag har om Italiens geografi och historia. Förutom platser är det en hel massa historiskt betydelsefulla personer att hålla reda på. Garibaldi omtalas givetvis ofta då boken utspelar sig under hans tidsepok, men läsaren får även ta del av Cagliostros betydelse för historien, Manzzini m.fl. m.fl. Det är helt klart en bok för den som är intresserad av Italiens historia, den som inte bryr sig kan med gott samvete hoppa över att läsa den eller räkna med en rejäl utmaning.


söndag 13 maj 2012

Mr Gwyn

Vad är italiensk litteratur är en fråga som jag inte kan låta bli att fundera över i samband med denna boken och i samband med att jag hoppade på Enligt O's läsutmaning Viva Italia att läsa italiensk litteratur i maj (även om jag alltid försöker läsa italienskt).

Alessandro Baricco får väl räknas som en av Italiens allra största nutida författare, men om någon skulle läsa Mr Gwyn översatt till något annat språk (mig veterligen är den ännu ej översatt) så finns det inget i själva handlingen eller dess ingående karaktärer som antyder att den på något sätt har med Italien att göra.

Om en bok är skriven på italienska av en italiensk person (jag har förökt googla om Baricco möjligen är bosatt i London men hittar inget svar på det) räcker det för att det ska klassas som italiensk litteratur, avsett bokens innehåll?

Huvudpersonen Jasper Gwyn är en engelsk författare, ungefär i samma ålder som Baricco själv, boende i London. En dag bestämmer han sig för att sluta skriva böcker och efter att ha försökt sig på diverse olika aktiviteter för att fylla sina dagar, som att tänka efter vad man gör för varje handling man utför (t ex knyta skorna), tillslut bestämmer sig för att bli kopist (copista). Innan han kan börja utföra sitt nya yrke måste han dock först förstå vad en kopist gör för något och själv finna en arbetsmetod som passar honom. Det är på ett sätt en ganska skruvad historia om en ensam och på många sätt beklagansvärd person som försöker hitta mening i det han utför.

Lite kul är att i slutet av boken nämns titeln på en påhittad bok av en påhittad författare: Tre volte all'alba. Några månader efter att Mr Gwyn kom ut i fjol så kom en ny bok av Baricco med just den titeln!




lördag 12 maj 2012

Flickor i historien

Historiska berättelser om flickors och unga kvinnors uppväxtvillkor hör till mina favoriter. Dessa böcker har nog alltid haft en speciell plasts i mitt läshjärta även om jag emellanåt glömmer av att läsa den "genren". Egentligen är det inte en speciell genre som jag gillar utan flera olika med just flickor eller unga kvinnor i huvudrollen och att de utspelar sig på sent 1800-tal fram till någon gång i mitten på 1900-talet

Jag tänker t ex på flickan Mia i Moa Martinssons självbiografiska Mor gifter sig. Den läste jag ut i förra veckan och tyckte väldigt mycket om.

Även om jag normalt är kritisk mot romaner om historiska personer så kunde jag inte låta bli att tycka om Siri av Lena Einhorn.

En annan roman om en verklig person är Wintering (Övervintring på svenska) av Kate Moses om Sylvia Plath och perioden hon var gift med Ted Hughes och levde i England. Jag läste när den kom ut i början på 2000-talet och minns att jag blev helt såld. Den utspelar sig lite senare än övriga och sticker dessutom ut bland böckerna i detta inläggen genom att inte utspela sig under svenska förhållanden.

I denna spretiga kategori passar jag även in Spill av Sigris Combüchen som jag lyssnade på som ljudbok nyligen. Till att börja med var det svårt att hänga med i berättelsens olika "lager" men ju längre in i boken man kommer desto mer koncentrerar den sig på det bästa, nämligen Hedvigs frigörelse från sin familj och väg ut i vuxenlivet.

Josefin Sundströms roman Vinteräpplen  inspirerad av hennes egen släkt som förvisso behandlar flera generationers kvinnor i olika åldrar har stort fokus på de ungas villkor. En underbar bok om tuffa livsvillkor i Österbottens skärgård. (Om vän av ordning vill påpeka att den utspelar i Finland med tanke på vad jag skrev ovan så är jag medveten om det men låter det passera då den utspelar sig i de svensktalande delarna)

Elsie Johanssons trilogi om Nancy som utspelar sig under 1940-talet hör absolut till mina favoriter inom kategorin.

... sist i denna lilla genomgång men verkligen inte minst så finns ju Kerstin Thorvalls självbiografiska serie som börjar med När man skjuter arbetare. 


Jag vill läsa mer - Tipsa mig om vad som finns!

Jag köpte Hjärtblad av Aino Trosell på cd på bokrean, jag kan tänka mig att även den faller inom kategorin!? Oavsett om den gör det eller inte ser jag fram emot att lyssna på den när jag lyssnat klart på Göran Häggs bok om Mussolini.


fredag 11 maj 2012

Lyrans klassikerutmaning

Vi är många som är är med i Lyrans klassikerutmaning som går ut på att läsa 2-3 klassiker under sommaren. Just nu är jag alltså med i två läsutmaningar - men ingen av dem känns det minsta betungande då jag i båda kan fortsätta läsa precis det som jag ändå tänkt läsa!

Det finns numera massor av svenska klassiker att hämta till e-boksläsare. Litteraturbanken har lagt till massor av titlar sedan jag var därinne senast. Den andra stora samlingen med svenska klassiker finns hos  Projekt Runeberg. Jag har märkt, tvärtemot vad jag först trodde, att det skiljer på vilka titlar som erbjuds så det är värt att leta i båda katalogerna. Det är dock  lättare sagt än gjort då ingen av dem är speciellt användarvänlig.

Vilka klassiker har jag då tänkt läsa?

Jag kan omöjligt planera (eller rättare sagt vill inte) sommarens läsning innan den ens har börjat, men de klassiker som jag funderat på läsa inom närmsta tiden redan innan jag gick med i Lyrans klassikerutmaning är:

A Farewell to Arms av Hemingway

Fru Marianne av Victoria Benedictsson

Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman

 Kyrkbröllop / Kungens rosor av Moa Martinsson 

...sedan får jag se varthän det bär. Möjligen blir det helt andra böcker än ovanstående :)

torsdag 10 maj 2012

Italienska utflykter - Oltrepò Pavese


Det känns tomt här hemma idag - mina föräldrar som har varit här i en vecka har just påbörjat den långa bilresan hem igen. Lämplig känsla för att publicera en liten italiensk utflykt. Liten i bemärkelsen att det för oss inte är speciellt långt till Oltrepò Pavese som är ett kulligt område (högsta topparna 1400-1700m). Oltrepò Pavese ligger på andra sidan Po floden från Pavia sett (därav namnet). Området är tillika ett vindistrikt där det bl a produceras Pino Noir och Bonarda dell'Olterpò Pavese.


Fortunago är en mysig liten by som är utnämnd till en av "I Borghi più belli d'Italia", Varzi är en större ort, berömd för sin salami.

Bildcollaget är från februari 2009, men vi besöker ofta Oltrepò Pavese med alla sina byar och sitt vackra landskap eftersom det ligger så nära. 


Oltrepò Pavese ligger i landskapet Lombardia
Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

onsdag 9 maj 2012

Spänning i engelsk miljö


Här hoppar man mellan genrerna så det står härliga till. Spänningspaket från Amazon UK nyanlänt idag.

Philip Pullman's ungdomsdekarserie The Sally Lockheart Quartet som utspelar sig i London i viktoriansk tid och börjar med boken The Ruby in the Smoke gör mig mycket nyfiken. Miljön som beskrivs ger mig lite Sarah Waters-vibbar måste jag tillstå. Får se om den lever upp till mina förväntningar och om det blir något att sätta i händerna på min 9-åring (adlibris har klassat den 9-12 år).

Jag har en liten känsla av att jag redan kan ha läst Tigerlily's Orchids av Ruth Rendell, men jag hittar inget belägg för det så jag hoppas känslan är fel...

The immortal life of Henrietta Lacks är är varken en deckare eller utgiven i England, men men många har intygat att det är en spännande bok.

Sist i högen, men den jag kanske längtat mest efter är såklart A Room Full of Bones av Elly Griffiths. Precis nyutkommen i engelsk pocket!

Potentiell strandläsning i sommar! Fast det dröjer nästan två månader innan jag befinner mig i närheten av en strand så det är väl tveksamt om jag har så många av dem kvar då!?


Att besegra Fru J

Titeln Att besegra Fru J är ett citat  från en dikt av Elsie Johansson. Jag tycker varken den eller undertiteln en bok om Elsie Johansson särskilt väl beskriver vad det är för en bok som Anneli Jordahl har skrivit. Det är nämligen en bok om så mycket mer än om författaren Elsie Johansson. En riktig guldgruva faktiskt.

Boken handlar bland annat om väckelserörelsen och frikyrkornas betydelse för arbetssamhällets övergång till ett samhälle där bildning blir både viktigare och mer tillgänglig för alla samhällsklasser.

Boken handlar även om Postverkets betydelse för kvinnor att inträda i arbetslivet och erhålla högre utbildning.

Boken handlar om svensk arbetarlitteratur generellt och tar upp många av arbetarförfattarna och ger exempel utifrån deras verk.

I korthet kan man säga att boken handlar om framväxten av folkhemmet.

Därtill handlar boken om Elsie Johansson och hennes författarskap. Det är hennes berättelser, rotade i arbetarnas verklighet, som är den röda tråden som håller ihop bokens alla delar och som får representera de frågor rörande folkhemmets framväxt som boken behandlar.

Att kunskap om vår historia hjälper oss att förstå dagens samhälle är ett påstående som besannas i denna boken - Anneli Jordahl visar genom Elsie Johanssons författarskap och de utsvävningar hon gör därifrån några av de faktorer som hjälpt till att sudda ut skillnader både mellan kön och klass och därmed lett till det relativt jämställda Sverige av idag.

Jag köpte boken för att Anneli Jordals roman om Ellen Key Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) inte fanns att få tag på, men ångrar inte en minut att jag fick läsa denna istället. Att besegra Fru J är absolut ingen roman, det är kanske en biografi, men det är så mycket mer. Den inspirerar verkligen till att läsa svensk arbetarlitteratur och jag tog faktiskt paus under läsningen för att läsa Moa Martinssons biografi Mor gifter sig

tisdag 8 maj 2012

Så mycket bättre än Hole

Jag vet att jag är mer eller mindre ensam bland alla deckarläsande bloggare att inte gilla serien om Harry Hole. Ändå lyssnade jag mig under hösten genom alla böckerna i bilen.

Vad som efter den pärsen faktiskt fick mig att ge Jo Nesbø ytterligare en chans kan jag inte svara på - men jag är glad att jag jag gjorde det för Huvudjägarna är så mycket bättre än böckerna om Hole. Boken är rappt skriven och Nesbø bygger gång på gång upp en förväntan där jag nästan biter på naglarna av obehag inför vad som skall komma - men så överraskar han och vänder utgången av scenen till en annan lösning än den som man förväntat sig. Jag älskar böcker där författaren förbigår det förutsägbara och överraskar mig på detta sätt! 


Boken får etiketten Deckare av mig , men det stämmer inte riktigt även om den är full av kriminella handlingar. Den är mycket mer än en deckare och dessutom finns det ingen gåta att lösa då de brott som sker från börjar står i öppen dager. 



Direkt från Sicilien


Det är helknasigt att man inte kan få tag på italienska pistagenötter hos oss, utan att de som finns i livsmedelshandeln importeras från mellanösten. Tur då att jag kan beställa sicilianska pistagenötter från  Butik Citronodlingen. De smakar dessutom mycket bättre! Jag passar på att fråga Helena här om det finns sicilianska pistagenötter året om eller om det är just nu det är säsong - hur länge till isf? (Hoppas hon läser...)

Min senaste beställning bestod av både matprodukter och ett gäng olika tvålar. Citronmarmeladen smakar ljuvligt på frukostmackan och kommer jag helt klart beställa igen  har jag redan beställt ny. Mandelkrämen som låg med i paketet har jag inte hunnit smaka men den (mycket) heta kryddblandningen dell'Etna är perfekt för mig som lunchalternativ i veckorna.

Denna gången köpte jag en del tvålar för att prova. Jag försöker gå över till naturliga produkter och beställde därför både duschtvål och handtvål. Duschtvålen doftar friskt av citron och känns skön mot kroppen, det tycker även barnen. Den förra (från Weleda) jag provade fick jag nässelutslag över hela kroppen av. Den flytande handtvålen med mandelolja har jag inte provat för jag har några andra flaskor att ta slut på först.

I går fick alla som gillar Butik Citronodlingen på FC dessutom rabatt på hela beställningen så jag kunde inte låta bli att beställa både mer marmelad och pistagenötter... Var skall detta sluta? :)

måndag 7 maj 2012

11 frågor från Bokbrus

Jag har blivit utmanad av Pia med bloggen Bokbrus att svara 11 frågor. Kul tankeverksamhet även om jag passar att skicka utmaningen vidare även denna gång.  


1. Vilken var din favoritbok och favoritkaraktär som barn?
Kalle och chokladfabriken (se inlägget där jag svarade på Bokomatens frågor)


2. Lyssnar du till andras boktips?
Ja, det gör jag. Vissa. Jag tycker man lär sig vilka som har liknande smak och lyssnar på dem medan jag ignorerar andra. 

3. Vilken bok har det vackraste omslaget?

Det där är svårt. Jag dras nog mer till grafiskt snygga omslag som inte alltid kan kallas vackra. Gillar väldigt mycket omslaget på den bok jag läser just nu; Mr Gwyn av Alessandro Baricco. Även Maria Langs bok Inga fler mord

4. Hur många böcker har du i din ”att-läsa” hög just nu?

Alldeles för många italienska och kanske 5 svenska/engelska.  


5. Vilken är den bästa bok du läst i år?
Jag har läst många bra böcker i år och om jag måste utse en så får det bli Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabet Åsbrink. 

6. Vilken bok har du läst om flest gånger?

Jag läser om många barn- och ungdomsboksfavoriter för min barn. Det är kul! Annars läser jag sällan om böcker. 

7. Om du inte får plats med fler böcker i din bokhylla. Vad gör du då?

Jag ger bort dem till mina svenska vänner. 

8. Vilken fiktiv karaktär påminner mest om dig?

Jag har alltid identifierat mig med Lille Skutt :) 

9. Vilken fiktiv karaktär skulle du helst vilja vara?

Charlie Bucket!

10. Finns det någon genre som du undviker helt?

Chic lit. 


11. Den ständiga frågan på bokbloggarna; Hur sorterar du din bokhylla?
Den är indelad efter kategorier. Inbundna böcker. Pocket. Engelska deckare. Italienska böcker. Tyska böcker. Kokböcker. Annan facklitt. De flesta så små att ingen sortering behövs men nyligen ställde jag alla pocket i bokstavsordning. 

Favorittårta i repris

Vi har besök och har haft anledning att fira i helgen. Tårtan blev en prinsesstårta precis som sist. Dels för att det är en favorittårta i familjen och dels för att jag nyligen upptäckt hur enkelt det är att göra både marsipanen och svänga ihop själva tårtan. Man får ju inte vara dum :) Barnen har hjälpt till genom att bestämma hur den skulle dekoreras. Smaskens.

Just nu är alla ute ur huset och det står en bit kvar i kylen, undrar vem den kan vara till...

söndag 6 maj 2012

The Killer Inside me

The Killer Inside me av Jim Thompson fick en hel del uppmärksamhet i samband med filmatiseringen för några år sedan. Jag fick upp ögonen för den när jag snöade in mig lite på att läsa klassiska deckare i fjol men sedan var den svår att få tag på och när den gick att få tag på så var jag inte intresserad... så där höll det på ett tag och den började falla i glömska - tills jag fick syn på den i en "bargain bookshop" i Dublin häromsistens (Dublin kryllar av bargain bookshops) och jag äntligen slog till.

Eftersom det är mördaren som berättar om sina brott och vad som lett fram till dem så är det ju ingen deckare i den vanliga bemärkelsen att läsaren får följa rättvisans jakt på den skyldige. Det är kanske tur det - för hade detta varit en sådan bok så hade den helt klart haft likheter med den med hårdkokta amerikanska stilen (Chandler, Hammet) som jag inte gillar alls lika mycket som den pussliga engelska stilen (Christie, Doyle). "Hjälten" Lou Ford tillhör nämligen helt klart den hårdkokta typen. Etersom Lou Ford här är den onda typen så är det ändå intressant att följa hans resonemang som för honom framstår som glasklara. Ska jag invända mot någonting så är det att boken inte överraskar mig, jag får precis det som jag förväntar mig, men skulle gärna haft lite mer för att verkligen uppskatta den.

lördag 5 maj 2012

Efterlängtat

Efter att ha älskat boken så har jag verkligen längtat efter filmen. Här i Italien hade The Help (Niceville) premiär först i februari i år, men inte en chans att jag skulle gå och se den dubbad till italienska.

Däremot var jag kvick och beställlde DVD från amazon.co.uk så snart den kom ut i mars. Därefter tog det -som vanligt- ett tag att hitta tid att se på en drygt 2 timmar lång film, men nu har vi sett den. Äntligen!

Ovanligt lyckad filmatisering måste jag säga! Att både bok och dess filmatisering är fantastiskt bra, det hör inte till vanligheterna.

fredag 4 maj 2012

11 frågor från Bokomaten

Jag har blivit utmanad av Bokomaten att svara på 11 frågor.  So let's go:


1. Om du fick vara en litterär karaktär för en dag, vem skulle du välja då?
Svår start på frågorna! Leopold Bloom kanske? Fast det svarar jag mest för att Ulysses utspelar sig just under en dag. Men man skulle få uppleva mycket av Dublin under den dagen och det är ju aldrig fel!


2. Samma som ovan, men om du var en superhjälte, vem tror du att du skulle vara då?
Jag har dålig koll på superhjältarna, men Bamse kanke - han är ju stark och snäll och så :)


3. Hade du någon favoritsaga som liten? Har du det nu? 
Jag vet att det inte är en saga i rent teknisk mening (men visst har den drag av saga!?) men svarar ändå Kalle och Chokladfabriken av Roald Dahl trots att jag redan var ganska stor när Ernst-Hugo Järegård läste den i TV 1983 och trollband mig.

Jag älskar den fortfarande men väljer nu den fantastiska färgutgåvan på engelska med Quentin Blakes illustrationer.  


4. Finns det någon författare du har läst allt av? Vem?
På 90-talet roade jag mig med att plöja hela författarskap så listan borde kunna göras ganska låg. Vad jag kommer på är:  Kafka som jag läst allt av på tyska.  Jonas Gardell har jag läst all skönlitteratur av. John Irving, P D James och Ruth Rendell är andra som jag plöjt igenom allt (och givetvis försöker uppdatera när det kommer nytt).  Numer är jag inte lika slavisk i mitt läsande men Sarah Waters och Elly Griffiths (introducerad av Bokomaten själv) är två författare som jag läst allt hittills utgivet av och följer med spänning. 


5. Vilken avdelning går du först till när du kommer in i ett bibliotek?
Barnavdelningen... 


6. Hur tycker du att ett bra skolbibliotek ska vara?
I denna fråga kan jag breda ut mig hur länge som helst, men drar kortversionen - jag har nämligen upplev det optimala skolbiblioteket under låg och mellanstadieåren! Där hade varje klassrum en egen dörr in till biblioteket som låg centralt i byggnaden. Skolan hade ett bibliotek för varje stadie och sex klasser delade på varje bibliotek som var ungefär så stort som tre klassrum. Där fanns böcker (såklart), konferensbord (för elevrådsmöten etc) soffgrupp utanför varje klassrum etc.  Skolan byggdes under 70-talet men  revs ca 30 år senare pga av mögel. 


7. Finns det några nyckelord i en baksidestext/blurb som gör att du alltid går igång och blir nyfiken?
Nej, jag brukar undvika eller bara skumma baksidestexter eftersom de för ofta avslöjar sådant jag inte vill veta om bokens handling.


8. Vilken genre läser du helst?
Fråga mig istället vad jag inte läser... Jag är trött på att svara deckare för det är inte längre sant. Modern samtidslitteratur kanske men absolut i n t e chick-lit.  Fast jag gillar även mer och mer historiska romaner har jag upptäckt...


9. Favoritblogg utanför bokbloggarvärlden?
Yfronten för att jag är lokalpatriot och underbara Livet på citronodlingen som bloggar från Sicilien.


10. Läser du några utländska bloggar, i så fall vilka?
Min svägerskas bak- och stickblogg som uppdateras alldeles för sällan.  


11. Och slutligen, har du något bra boktips till mig?
Massor av italienska boktips här


Uppdaterat: I utmaningen ingår egentligen att skicka 11 nya frågor vidare till 11 nya bokbloggare, men jag hoppar över det denna gången...

torsdag 3 maj 2012

Trevligt besvär

Efter två månaders paus har jag märkt ett uppdämt behov av att blogga och att inläggen pockar på och vill ut i cyber rymden. Trevligt besvär :)

Plötsligt är det kul att skriva om böcker igen, men jag har skippat kravet på mig själv att pressa fram någon slags recension. Har jag bara en mening att säga om en bok så får det räcka. Tanken är att blanda ämnena på bloggen lite mer - med vad det landar vet jag inte.

Att ta en paus var verkligen det jag behövde för att återfå inspirationen!

Italien och flyktingfrågan då och nu

De strömmar av flyktingar som kommer till Italien från norra Afrika när det råder oro i det området och som periodvis fyller de italienska nyhetssändningarna, kan ses i ljuset av Italiens kolonisering av bla Libyen under 30-talet.

Just det gör Margaret Mazzantini i kortromanen Mare al Mattino (ung. Havet på morgonen) - alltså ställer flyktingfrågan i ett perspektiv som tvingar läsaren att reflektera över hur vi ser på och behandlar de flyktingar som kommer. Man kan säga att hon sätter flyktingfrågan in i ett historiskt sammanhang som syftar till att uppmärksamma komplexiteten i frågan.

Under Ghaddafis kupp mot kungen av Libyen (1969) var det italienarna som blivit kvar i Libyen efter kolonialtidens som tvingades fly tillbaka till Italien. Många hade efter 40 år i utlandet förlorat sina italienska rötter och hade svårt att acklimatisera sig till livet i Italien, där de för övrigt blev behandlade just som flyktingar från främmande land.

I boken möter läsaren en italiensk familj som flyr från Ghaddafis Libyen för 40 år sedan och man återser dem i nutid med Vito i förgrunden, sonen som är född i Italien men med familjens historia hela tiden närvarande. Man möter även den libyska pojken Farid som tillsammans med sin mamma försöker fly från Libyen under oroligheterna i fjol och kan inte låta bli att dra paralleller mellan familjernas öden samt förvånas över den politiska oviljan att hantera flyktingarna oavsett deras nationalitet (som om den skulle spela någon roll) trots Italiens uppenbara inblandning i Libyens historia.

I fjol läste jag även Nessuno si salva da solo (ung. Ingen räddar sig själv) av samma författare men skrev aldrig om den, troligen för att den inte alls engagerade mig som den nya boken. Det finns ett par böcker av Mazzantini översatta till svenska, men det är nästan tio år sedan sist. Dags igen?


onsdag 2 maj 2012

Italiensk litteratur i maj

Oj vilket uppsving italiensk litteratur fått i bokbloggssverige efter Babels italienska tema härom veckan. Kul tycker jag såklart! Enligt O har startat en läsutmaning om att läsa italienskt i maj och även om jag alltid försöker läsa italienskt så kan hoppar jag givetvis på utmaningen.

Jag har ju redan utmanat mig själv att läsa 10 böcker på italienska i år. Hittills har det blivit tre stycken, så om jag hinner 2 eller kanske t o m 3 i maj skulle jag känna mig väldigt nöjd. Så här ser min uppdaterade italienska att-läsa-lista ut:


Alessandro Baricco - Mr Gwyn. En italiensk författare som skriver om en engelsk författare bosatt i London låter för mig som en intressant och framförallt utmanande utgångspunkt.


Roberto Saviano - Vieni via con me. Detta är en samling berättelser som baseras på monologer som Roberto Saviano har framför på italiens tv. Författaren är ju mest känd för Gomorra, men även denna finns på svenska med titeln Kom med mig

Niccolo Ammaniti - Branchie. Jag hittade denna i bokhyllan och tyckt mycket om Niccolo Ammaniti tidigare (Io e te och filmatiseringen av Io non ho paura som jag fortfarande inte läst...) och vilj gärna läsa mer. Denna blir en bra början på fortsatt läsning. 

Eduardo Nesi - Storia della mia gente. Boken vann förra årets Strega-pris.

Luca Bianchini - Siamo solo amici. Bok jag valde i min bokklubb då jag fick en bok gratis. Känner inte till den mer än att jag fick den rekommenderad när jag bad om något bra av en ung italienare som utspelas i dagens samhälle. 

Paolo Giordano - La solitudine dei numeri primi. Även detta en strega-prissvinnare som nu legat i min att-läsa-hög i flera år. Den gör mig fortfarande nyfiken, speciellt efter att ha sett filmen och fått mig förklarat att boken är så mycket bättre. Finns på svenska med titeln Primtalens ensamhet. 

Alessandro D'Avenia - Bianco come il latte, rosso come il sangue. Detta är ytterligare en modern, relativt nyutkommen bok om att vara ung i Italien. (fast sedan jag skaffade boken har han redan hunnit skriva  och komma ut med en till...)

Grazia Deledda - Canne al vento. En bok av italiens hittills enda kvinnliga nobelpristagare (1926), köpt under vår sardiniensemester (varifrån hon kom) för ett par år sedan.


Italo Calvino - Il barone rampante. Klätterbaronen har jag givetvis läst på svenska och drömt om att själv leva uppe bland trätopparna. Helt klart dags att läsa om på italienska i en fin illustrerad utgåva vars fina framsida ses bättre i detta inlägget

Italo Calvino - Marcovaldo. Bok som jag införskaffade till en italienskakurs, men sedan ändrades kurslistan och boken förblev oläst. 

Urval lästa böcker:

Ps - tävling

Psst: K-L lottar ut Fatimas hand av Ildefonso Falcones!

Jag är själv inte med och tävlar eftersom jag redan läst boken. En gedigen roman för den som är intresserad av Spaniens historia!

Däremot tävlar jag om Jellicoe Road hos Lingonhjärta och hoppas givetvis på lite tur! Det var längesedan jag vann något nu - men det beror säkert på att det var längesedan jag tävlade också :)


Dubliners

Bokhandlarna i Dublin fullkomligt svämmade över av olika utgåvor av Dubliners av James Joyce. 5 / 6 utgåvor per butik var inte ovanligt med priser från ca 3 euro. James Joyce dog 1941 och copyrighträttigheterna för hans verk släpptes därmed nyligen - vilket måste vara en av anledningarna till haussen.

Boken hade första bästa exponering i flera bokhandlar vi var inne i. Den utgåva som exponerades störst  är utgiven av irländska förlaget O'Brien med förord av irländske författaren John Boyne (som bl a  skrivit Pojken i randig pyjamas).

Dubliners har dessutom blivit utsedd till 2012 års Dublinbok av biblioteken i Dublin som under april anordnat en massa event kring årets bok.


James Joyce Tower i Sandycove, Dún Laoghaire fotograferat från stranden i Dún Laoghaire i helgen. Denna gången besökte vi inte museet i tornet, men det kanske är dags snart då det var längesedan vi var där.

tisdag 1 maj 2012

Blåsigt

Det första vi fick göra när vi kom till Dublin innan helgen i förra veckan var att köpa mössor till barnen. Det visade sig vara ganska svårt då alla affärer plockat fram sommarkläderna. Men tillslut hittade vi några i en butik.  De nyttjades flitigt i det kalla och blåsiga vädret. Oftast regnade det dessutom. På bilden har dock mössorna åkt av och solen är framme och vi försöker ta en promenad på stranden i Bray söder om Dublin.