lördag 30 juli 2011

Italienska utflykter - Orvieto

Jag är ute och reser några dagar och under tiden kommer några italienska utflykts inlägg från några av de platser som jag har besökt denna sommaren.

Orvieto är en av fem städer / byar vi besökte under lika många dagar på väg hem från Porto Recanati tidigare i juli. Vi som två nätter på vardera två ställen så det var inte alls så stressigt som det kanske kan låta. 2 av stoppen var dessutom lite längre lunchstopp under transportsträckorna. Orvieto var däremot ett av resans huvudmål eftersom kyrkan där inte bara brukar omtalas som en av Italiens men även en av världens vackraste. 
Innan vi kom fram till kyrkan möttes vi av en motorcykelparad och fick stå och vänta en stund innan vi kunde fortsätta. Det var en ganska spektakulär kontrast till kyrkan i bakgrunden. 
Fasadens detaljarbeten är verkligen enastående och räknas som ett av Italiens främsta gotiska byggnadsverk.
Ett annat för sin tid (1500-tal) fantastiskt byggnadsverk är den 53 meter djupa brunnen som namngetts efter det irländska nationalhelgonet Sankt Patrick. En bred spiraltrappa leder 53 meter mer i marken. Hela vägen ner till brunnen är det fönstergluggar in mot mitten som gjordes för att släppa in solljuset uppifrån så man har ljus hela vägen ner. Nere på botten korsar man en bro över själva källan och sedan leder en ANNAN trappa hela vägen upp igen. De nöjde sig inte med att bygga en trappa, men byggde separata trappor så att inte åsnorna som hämtade vattnet skulle behöva mötas i gångarna. På bilden är det i ett sådant fönster som barnen sitter alldeles i början av nedstigningen.

Orvieto ligger i landskapet Umbria

Vi besökte Orvieto i juli 2011

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter



torsdag 28 juli 2011

Italienska utflykter - Ancona

Jag är ute och reser några dagar och under tiden kommer några italienska utflykts inlägg från några av de platser som jag har besökt denna sommaren.

Under veckorna i Porto Recanati i Marche så blev det i år bara en utflykt - det blev desto fler under hemresan så det går väl på ett ut! Den utflykten gick till Ancona som är huvudstad i landskapet. Det var under en av de dagar som Italien var drabbat av en värmebölja från Afrika så det var ganska krävande att klättra alla trappstegen upp till domkyrkan (Cattedrale di San Ciriaco):


Väl uppe fick vi nöja oss med att studera fasaden eftersom kyrkan var stängd. Lejonen och pelarna är egentligen typiska Lombardiska kännetecken som importerats norrifrån. De utmärker sig även i förhållande till resten av fasaden genom att vara gjorda i röd marmor från Verona.

 La fontana delle tredici cannelle (De tretton kranarnas fontän)
Ancona är även en betydande hamnstad. Förutom fraktfartyg utgår det färjor till exempel till Kroatien och Grekland.

Ancona ligger i landskapet Marche

Vi besökte Ancona i juli 2011

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

tisdag 26 juli 2011

Spansk geografi

Fatimas hand av Ildefonso Falcones som jag läser nu (jag har väl läst en tiondel av de nästa 1000 sidorna än så länge) utspelar sig i södra Spanien. Närmare bestämt i trakterna av Granada och Alhambra och upp i byarna på Sierra Nevadas sluttningar.

Jag har bara varit i Spanien en gång, det var i mitten av 90-talet och vi åkte tåg runt och besökte t ex några av landets största städer. Det som gjorde mest intryck som består än idag är just stoppet i de trakter där boken utspelar sig. Då tog vi bussen upp till en av Spaniens högst belägna byar och promenerade sedan neråt.

Trots att boken utspelar sig för femhundra år sedan så kan jag föreställa mig hur såg ut. Det är än idag miljöer som i högsta grad andas historia.

lördag 23 juli 2011

Den tjockaste boken

Vi har varit hemma några dagar emellan resor. Riktigt skönt - avsaknaden av mygg och ovanligt svala kvällar gör sitt till för att öka behaget! Nog har jag tänkt ta tag i bloggen och mina hittills utlästa sommarböcker, men ron att sitta vid datorn vill inte infinna sig riktigt bland klädhögar och otåliga barn. Det har blivit en lätt liten hög men flera godbitar, t.ex Utrensningen och Paganinikontraktet. Däremot så gav jag upp Gösta Berlings saga som inte alls föll mig i smaken.


Igår började jag läsa den tjockaste boken i min att-läsa-lista. Den har blivit liggande ett tag, och det beror mest på att det varit svårt att passa in läsningen av en (nästan) 1000 sidors roman bland allt annat jag velat läsa. Efter att ha hört väldigt positiva ord från en tjej jag träffade på semestern (årets bästa enligt henne!) så bestämde jag mig att strunta i om jag får släpa denna tegelsten genom halva Europa - NU ska den läsas.

lördag 16 juli 2011

Italienska utflykter - Urbino

Under mina semesterveckor i Porto Recanati lägger jag upp ett antal utflyktsmål i landskapet Marche som vi gjort tidigare år med utgångspunkt från Porto Recanati. 

För att åka till Urbino så såg vi till att komma upp i tid på morgonen då det är lite längre att åka. Dessutom stannade vi på en outlet på vägen (finns mängder här, i ett område söderut massor av sko-outlets) - Kultur i all ära men lite shopping får man väl unna sig :) Med rean som pågår handlade vi Replay kläder till hela familjen, till halva oulet-priset hittade vi massor av snygga kläder främst till hösten.

Urbino var en stad med stor betydelse under medeltiden. Många är de konstnärer som präglat staden. Bl a så föddes Raffaelo här 1483.

Urbino sett från utsidan av stadsmuren

Katedralen

Inne i katedralen

Palazzo Ducale är ett mästerligt palats som även innehåller konstsamlingen Galleria Nazionale delle Marche, där flera av stadens konstnärer finns representerade (Raffaelo, Piero della Francesca, Federico Barocci etc).
Innergård

Palazzo Ducale från utsidan



Vackra tak och utsikt över omgivningen


Urbino ligger i landskapet Marche

Vi besökte Urbino i juli 2010 
 
Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

Va-do vi-a*

Ikväll var sista kvällen i Porto Recanati denna sommar. Underbara två veckor har passerat på ett ögonblick. Vi har alla fått nya vänner som vi hoppas återse här nästa sommar. Nu återstår några dagars hemresa med mer kulturellt innehåll innan vi är hemma igen. Så även om det inte pågår så mycket bokbloggande här just nu så bygger jag iaf på mitt förråd av Italienska utflykter!

 Strand och strandpromenad in mot stan sedd från vår balkong.

 "Vår" restaurang Kiro Kiro där avskedsmiddagen tog plats.

*rubriken är ett citat från en av de strandförsäljare som utmärker sig mest här. Betyder ung. "nu går jag iväg" som han hörs ropa med väldigt karakteristisk stämma varje kväll när han passerar.

onsdag 13 juli 2011

Italienska utflykter - Offanga

Under mina semesterveckor i Porto Recanati lägger jag upp ett antal utflyktsmål i landskapet Marche som vi gjort tidigare år med utgångspunkt från Porto Recanati.

Inom några mils avstånd ligger den lilla staden Offagna. Det är en stad som växt kring den medeltida borg och by som så karaktäristiskt ligger högst upp på en av Marches alla kullar. Under en hel vecka varje sommar förvandlas området innanför murarna till en medeltida by med marknad, gycklare och andra festligheter.

Vi besökte Offanga på avslutningskvällen, åt middag och
såg processionen genom byns gator lite från ovan.

Gycklare på ett av byns små torg.
Det var så otroligt mycket folk.

Vid elva på kvällen började en teater/ dans/ musik föreställning Ärkeänglen Lucifers fall. Maffigt och bitvis lite skrämmande. När vi därefter promenerade mot bilen så njöt vi av festligheternas avslutningsfyrverkerier som lös upp himlavalvet.


Offanga ligger i landskapet Marche

Vi besökte Offanga i juli 2010 
 
Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan Italienska utflykter

söndag 10 juli 2011

Italienska utflykter - Gradara

Under mina semesterveckor i Porto Recanati lägger jag upp ett antal utflyktsmål i landskapet Marche som vi gjort tidigare år med utgångspunkt från Porto Recanati.


Gradara är en medeltida borg / by som ligger på gränsen mellan Marche och Emilia Romagna. Oroligt vackert. Den dag vi var där upptäckte vi väl där att just den kvällen skulle en tredagars festival invigas och därför var borgens övervåning stängd för förberedelser.

Innanför murarna, men utanför borgen var gatorna fulla av butiker och restauranger och innan vi åkte tillbaka åt vi en mycket god lunch och barnen köpte medeltida vapen... Nu ser jag att det var just på uteserveringen på bilden, under vinrankorna som vi satt! Mysigt var det!

Gradara ligger i landskapet Marche

Vi besökte Gradara i juli 2010 

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

torsdag 7 juli 2011

Vi tar det med ro

Det har blivit ett litet bloggavbrott (förutom de förinställda inläggen om Marche). Det beror dock inte bara på att vi har semester. Jag hinner både läsa och sitta vid datorn. Men samtidigt som vi kom hit fick jag ett översättningsuppdrag som jag inte ville tacka nej till, så varje ledigt tillfälle passar jag på att jobba så jag ska hinna bli klar innan deadline på måndag. Eventuella bokrecensioner låter därför vänta på sig.

Italienska utflykter - Fermo

Under mina semesterveckor i Porto Recanati lägger jag upp ett antal utflyktsmål i landskapet Marche som vi gjort tidigare år med utgångspunkt från Porto Recanati.

Till Fermo åkte vi ett gäng på 12 personer. Vi hade bokat bord på en restaurang som överblickar det fantastiska renässanstorget Piazza del Popolo. Varje tordagkväll pågår en antikvitetsmarknad och febril aktivitet på torget. Vi år en marchegiansk middag som pågick så länge att vi sedan fick skynda oss för att hinna titta på marknaden.

Piazza del Popolo från vårt bord på restaurangen

Jag upptäckte dörren till Biblioteca civica "Romolo Spezioli" och dess
balkong med fantastisk utsikt över hela torget:

Jag bara njöt av att se vimlet och torget från ovan,
att jag sedan knappt hann titta på själva
marknaden gör faktiskt inte så mycket :)

Fermo ligger i landskapet Marche

Vi besökte Fermo i juli 2010 

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

måndag 4 juli 2011

Semesteruppkoppling

Jag kollar mest min semesteruppkoppling och den verkar fungera över förväntan. Segt som sirap var det i fjol. Det är molnigt och blåsigt här vid havet, men det passar mig och min förkylning ganska bra faktiskt :)

Resten av kvällen ska jag ägna till att packa upp väskorna och sedan krypa till sängs och välja något från läsplattan som är fullmatad med semesterläsning.

lördag 2 juli 2011

Hur går deckarläsningen nu då?

Det var ett tag sedan jag skrev om läsningen av klassiska deckare även om jag faktiskt hunnit med några stycken sista tiden.

De jag skrivit om hittills är :
Sir Arthur Conan Doyle - A Study in Scarlet som jag bjöd på överraskningar men som jag gillade.
Agatha Christie - The Mysterious Affair at Styles är hennes första Poirot deckare och den föll mig alldeles ypperligt i smaken.
Raymond Chandler - The Big Sleep föll mig inte i smaken och jag tror det beror på att den engelska pusseldeckarstilen passar mig bättre än den mer hårdkokta amerikanska.

Sedan sist har jag läst ytterligare tre stycken böcker som kan klassificeras som klassiska deckare:
  • Sir Arthur Conan Doyle - The Hound of the Baskevilles som väl kanske är den allra mest kända Sherlock berättelsen. Jag var väl inte lika förtjust i den som i den förra jag läste. Watson spelar här den allra största rollen och sherlock själv hoppar in och knyter ihop trådarna på slutet. Jag tycker kanske inte att gåtan är lika finurligt påkommen här och det var det som gjorde mig lite besviken. återigen utspelar sig den största delen av boken inte i London. Jag vill ha mer London!
  • Nog får väl Robert Louis Stevenson - The strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde hamna på denna lista trots att den snarare tillhör genren gotisk litteratur än deckare. Jag trodde kanske inte jag skulle gilla en sån här osannolikt påkommen historia som uppenbarligen inte är förankrad i verkligheten trots att den utspelar sig i en i allra högsta grad verklighetstrogen miljö. Men jag njuter av den skruvade historien om Dr Jekyll och Mr Hyde. 
  • Dorothy Sayers - Oskuld och Arsenik är första Peter Wimsey romanen i den nyutkomna Dorothy Sayers boxen. Den är helt enkelt strålande, jag njuter av varenda rad jag läser och ser mycket fram emot de övriga tre delarna. Dock befinner de sig i Sverige så det får vänta lite. Ska jag säga något negativt så är det att böckerna är på svenska och inte på originalspråket engelska. Fast språket flyter på bra och efter ett tag så tänkte jag inte så mycket på det längre.

Några fler klassiska deckare jag tänker mig läsa framöver är:
  • Dashiell Hammet - Red Harvest
  • Jim Thompson - The Killer Inside me
  • Någon av Simenons Maigret-deckare 

Tjuvstartat

Igår spenderade vi hela långa eftermiddagen vid simbassängen och jag passade på att tjuvstarta Utrensningen som egentligen skulle packas oläst i packningen för havssemestern som börjar på måndag. Det lovar gott! Gillar mycket.

Idag städar och tvättar jag och lyssnar på den underhållande Bluffen av Unni Drougge. Som tur är fläktar det skönt idag. Barnen är ivriga att komma iväg till havet och gör lite försök att packa alla sina grejer.

Tredje sommaren med samma strand 
och samma underbara strandpromenad. Love it!

fredag 1 juli 2011

Italienska utflykter - Loreto

Loreto ligger på en kulle bara några få kilometer in i landet från Porto Recanati där vi för tredje året kommer spendera några veckor i juli. Loreto är en pilgrimsort där man t ex kan se huset där Marie bebådelse ägde rum och som Josef, Maria och Jesus bodde i Nasaret. Sägnen säger att huset bars hit på änglavingar, men mer troligt är att det var korsfarare som transporterade hit huset på 1200-talet. Det var den dåvarande påven som såg till att det hamnade just här. Han vägrade residera i Rom och styrde påvedömet från sin hemtrakt istället. I basilikan finns även en svart madonna som drar besökare.

Juli 2009

Klostret och basilikan från stora vägen.

Loreto ligger i landskapet Marche

Vi besökte Loreto i juli 2009 och 2010 och kommer troligen göra även i juli 2011

Alla mina italienska utflyktstips finns samlade på sidan
Italienska utflykter

Mer sommarläsning

Om någon som läste förra inlägget undrar vilka övriga böcker jag beställde i Bokus Sommarpockererbjudande (tag 4 betala för 3) så blev det två böcker för läsning på stranden, nämligen Paganinikontraktet och Utrensning. Utrensning är en annan bok (utöver de två i förra inlägget) som jag har höga förväntningar på men om den visar sig för krävande för stranden så får det bli Paganinikontraktet istället.

Läsplattan får givetvis också följa med på semester även om den inte får komma med ner till stranden och är fulladdad med klassiker. Efter att ha läst en hel del engelskspråkiga klassiker under våren så blev jag nu sugen på dito svenska. Det är inte så lätt att hitta svenska klassiker i epub format, men på Litteraturbanken finns en lista. Därifrån har jag valt Gösta Berlings saga och Aniara. Mest sugen är jag dock på att läsa Victoria Benedictson men funderar på att vänta med Fru Marianne till jag lånat och läst biografin Hennes döda kropp i Sverige i augusti.

Givetvis har jag även lånat några böcker till läsplattan. Humöret får bestämma vilken / vilka som faktiskt läses:
Det fjärde offret av Mari Jungstedt  - egentligen är jag inte alls sugen på denna, men om deckarlängtan blir svår så är det bra att vara utrustad.

Udda av Sara Lövestam - eftersom jag nyligen läste och gillade I havet finns så många stora fiskar och är nyfiken på mer av Sara.
Emmy Morèns dubbla liv av Barbara Voors - eftersom jag älskar författarens övriga böcker men av någon märklig anledning "glömt" att läsa hennes ungdomsbok.

Med begränsningen att jag jag endast får låna 2 böcker per vecka så kan jag välja ett lån till (2 av böckerna var jag förutseende och lånade i förra veckan), men jag avvaktar till sista minuten innan jag bestämmer mig för vilken bok den sista blir. Man får verkligen planera sina lån i tid...

Något italienskt måste också följa med. Det blir Appunti di un venditore di donne eftersom jag nu länge tjatat om att jag ska läsa något av Giorgio Faletti.