onsdag 25 november 2009

Wide Sargasso Sea

Min 5-åring är magsjuk för tredje gången på två veckor, vilket givetvis inte underlättarvad gäller min egen läsning. Men tidigare idag sov han i två timmar och jag passade på att läsa ut Wide Sargasso Sea av Jean Rhys.

Den som läst Charlotte Bronës Jane Eyre kommer säkert ihåg "den galna kvinnan på vinden": Mr Rochesters karibiska fru Bertha som pga sin mentala hälsa hålls inlåst på vinden på hans engelska gods. Wide Sargasso Sea handlar om henne. Jean Rhys hade själv creolskt påbrå och ger den galna creolkvinnan Bertha en personlighet och kanske en mer nyanserad bild än den som ges i Jane Eyre.

Som komplement och fördjupning till Jane Eyre är det en fantastiskt bok som delvis ger en ny dimension. Spännande samverkan!

På svenska lär den finnas i två olika översättningar: "Sargassohavet" eller "Den första hustrun".

Cinque racconti romani

Fritt översatt blir titeln på Alberto Moravias bok Fem noveller från Rom. Novellerna utspelar sig i Rom under efterkrigsåren och tar upp en del av de sociala problem som uppstått direkt eller indirekt som följd av kriget. För den som känner till Rom väl så känner man helt säker igen de platser där novellerna utspelar sig. Det ger faktiskt en extra krydda till läsningen (och då käner jag ändå inte till så många platser i Rom)

Den innehåller mycket talspråk och en del dialektala uttryck men den är inte svårläst. Varje novell är dessutom bara ca 10 sidor så man läser ganska lätt slut på en novell.

Nu återstår bara en bok på höstens Italienska kurs. Får se om jag lyckas hålla uppe läsningen av Italienska böcker när kursen är slut!?

måndag 23 november 2009

Svenska tidskrifter

Denna hösten var kanske inte den bästa tiden att starta en bokblogg. Men hur skulle jag kunna veta i förväg att jag skulle komma att läsa färre böcker än någonsin? Högarna ropar på mig och jag hoppas snart snart snart få tid att läsa mer. Nu får jag dåligt samvete varje gång jag öppnar en bok eller tidning som inte har med studier att göra.

Efter över 6 år överger jag mama, tidningen som föddes året efter min dotter föddes och som sedan var min livlina under de första åren i Italien. Varje nummer var som julafton och jag läste varje möjlig sekund i tidningen. Jag vet inte om det är tidningen som förändrats, men troligen beror det istället på mig och det faktum att barnen inte är så små längre. Nu ligger tidningen ofta flera veckor innan jag tittar igenom den förstrött, den tillför mig inte längre. Jag har fortfarande en prenumeration som löper, jag vet inte hur länge till, men jag tyckte det var dags att prova en annan tidning. (Ser just till min förvåning i det länkade inlägget från utlandsmamman ovan att jag inte förnyat den sedan juli 2008 - det verkar som prenumerationen lever på övertid just nu...)

Av en händelse fick jag syn på denna relativt nystartade tidning för bokälskare och jag tyckte den lät intressant. Idag dök första nummret av VI läser ner i brevlådan. Och den verkar lovande. Lättsam utan att bara behandla populärlitteraturen på bästsäljarlistorna.

Jag har även upptäkt farliga Tidningstorget där man kan beställa lösnummer av tidningar och få dem hemskickade. Även till utlandet. Utan att kosta skjortan. Det kliar i fingrarna, men hittills har jag lyckats hålla mig borta från att faktiskt klicka hem de tidningar jag lagt i varukorgen :)

fredag 6 november 2009

Julberättelser i vintermörkret

Härom kvällen när regnet öst ner hela dagen så släkte vi alla lamporna och tände en massa ljus. Det var perfekt stämning för att berätta spökhistorier. Tyvärr är jag ingen bra berättare men dottern läste en från en bok och sonen hittade på den ena historien läskigare än den andra.

Jag trodde jag hade en bok med spökhistorier och tänkte jag skulle läsa den och leta upp lämpliga att berätta för barnen vid nästa tillfälle. Tyvärr hade jag ingen bok. Den jag tänkte på var istället Julberättelser i vintermörkret av Per Gustavsson.

Även om den inte handlar om spöken så är den otroligt spännande. Den handlar om folktro och traditioner kring julen i bondesamhället. Istället för min vanliga roman har jag istället läst denna boken de senaste kvällarna. Per blandar generell text om vad man trodde och hur man firade med bevarade berättelser från gårdar och socknar. Det blir väldigt levande när man läser och man hittar detaljer som förklarar varför vi firar som vi gör idag.

Det finns en hel del att hämta och berätta för barnen ur denna bok när det närmar sig jul. Fast om någon har ett tips på en bok med kusliga spökhistorier tar jag gärna emot det!

torsdag 5 november 2009

Nu är den min!

Årets mest efterlängtade bok!

Håll med om att det är en speciell känsla att äntligen hålla i en bok man sett fram emot att läsa länge. Jag gör mitt bästa för att stå emot och börja läsa först när min tenta nästa fredag är över. Undrar om jag klarar det?!

onsdag 4 november 2009

City of glass

När det hela tiden kommer en strid ström av nya böcker jag vill läsa så blir de lite äldre böckerna jag är sugen på att läsa lidande även om jag ofta har goda avsikter.

Därför blev jag väldigt glad att äntligen få läsa City of glass av Paul Auster som kurslitteratur.

Det här är helt briljant. Det är omöjligt att förutsäga vilken riktning handlingen kommer att ta, och ens i vilken skepnad huvudpersonen kommer uppträda. Vem är han? Och vem är författaren? vad är verklighet? Vad är något annat? Vad isåfall?

Det ger mersmak och jag kommer läsa även de övriga två novellerna i New York triologin. Snart. Vet bara inte när!

måndag 2 november 2009

Vinterträdgården

Christine Falkenland har ett väldigt vackert språk, och är läsvärd bara på grund av det tycker jag.

Vinterträdgården handlar om Laura, en kvinna på snart 40 som aldrig tillåtits (tillåtit sig?) blomma ut och bli självständig drabbas plötsligt av en passion större än något hon har upplevt tidigare.

Hon bestämmer sig för att äntligen skriva på allvar och gå en skrivarkurs istället för att gömma sina dikter i byrålådan. Kanske är det det det steget som också gör att hon vågar ta steget och för en gång skull våga ge sig hän. Fast ingenting är enkelt, inte att gå på skrivarkurs och blotta sina alster, och inte att älska trots att kärleken verkar besvarad...

Bokens spänning ligger kanske i det oväntade. Att det är den så oerhört vardagliga Laura som bor kvar i källarvåningen i sitt föräldrahem i Skövde som är huvudperson i detta passionsdrama. Mycket bra.

Här kan du hitta vad andra skrivit om samma bok