torsdag 29 oktober 2009

Krakel Spektakel boken

Vi har börjat läsa lite i böckerna som fanns med i det omtalade paketet från Sverige som var ute på lite omvägar innan det nådde fram till oss.

För dottern har jag läst ur jag den bok hon fick av biblioteket i Sverige i somras för att hon läst 10 böcker under lovet. Krakel Spektakel boken av Lennart Hellsing. Jag har aldrig sett denna omfattande samling med berättelser och ramsor förr. Där finns massor av material som inte finns med i andra tunnare Hellsing-samlingar.

De rimmade berättelserna om Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Fröken hit-och-dit är helt perfekta och lagom långa för högläsning och får barn som vuxna att skratta högt av alla tokigheter. För min tjej som är 7 år och gillar att bläddra i böcker och göra nedslag lite här och var passar den även bra att ha som läsa-själv bok.

Själv läste hon ut en av böckerna om Lassemajas Detektivbyrå på en kväll. Jag hade köpt tre begagnade på bokbörsen som kom med i samma paket. Två har jag lagt undan för att plocka fram vid andra tillfällen under hösten.

onsdag 28 oktober 2009

Men inte om det gäller din dotter

Jag har haft 2 argument för att inte läsa Men inte om det gäller din dotter av Jan Guillou:
1. Titlen: som låter som en dålig parodi på Inte utan min dotter
2. Den är skriven av Jan Guilliou...

Fast när jag förstod att det var en fristående fortsättning på den mycket bra boken Tjuvarnas marknad så gav jag den ändå en chans. Den levde inte alls upp till mina förväntningar, det var för mycket Hamilton, spioneri och franska främlingslegionärer för mig. Däremot tror jag att alla som gillar serien om Hamilton gillar även denna boken. Er uppmanar jag att omedelbart läsa boken om ni inte redan gjort det!

Jan Guillou tillhör inte mina favorit författare, men han är ju mycket produktiv så ibland ger jag honom chansen och ett par av hans böcker har fastnat. Förutom Tjuvarnas marknad som jag redan nämnt så tror jag många kan hålla med om att Ondskan är en väldigt väldigt bra bok.

Nu ser jag verkligen fram emot att läsa en riktigt riktigt bra bok. Men först ska jag läsa sista boken innan tenta på engelskan - som givetvis kan vara bra den med :)

Här kan du hitta vad andra skrivit om samma bok

fredag 23 oktober 2009

Il Quartiere

I höst läser jag ju även en litterturkurs på Italienska och i veckan har jag läst ut Il Quartiere av Vasco Pratolino.

Det är en mycket känd bok och författare här i Italien. Den handlar om ett gäng ungdomar under mellankrigstiden i Florens och deras steg in i vuxenvärlden. Boken är bra, handlingen står aldrig stilla. Det är många karaktärer att hålla reda på så det blir lite rörigt ibland. Men korta kapitel och att boken inte är så lång gör att det inte alls är en omöjligt uppgift att läsa den aven om man inte är så van vid att läsa på italienska - förutsatt att man kan lite italienska såklart :)

Det går för närvarande ganska trögt med min "nöjesläsning" - jag har helt enkelt inte tid. Sakta men säkert håller jag på att ta mig igenom Men inte när det gäller min dotter av Jan Guillou, men jag får återkomma till den när jag läst klart. Förhoppningsvis i början av nästa vecka.

Två klassiker

Genom mina studier har jag de senaste två veckorna läst två klassiker. Jane Eyre av Charlotte Brontë och The Great Gatsby av Scott Fitzgerald. Man läser ju böcker på ett lite annat sätt när man samtidigt ska analysera och försöka svara på frågor om text, stil och innehåll etc och man lär sig uppskatta dem för andra kvaliteter än de man kanske lägger märke till vid ren nöjesläsning. Jag försöker ändå skriva ändå några meningar om varje bok för de är verkligen läsvärda!

Jane Eyre är en otroligt bra bok om en stark kvinna som vet vad hon vill. På hennes väg till lycka och att hitta sig själv inträffar många prövningar. Den ska man absolut läsa om man är intresserad av kvinnans ställning i historien.

The Great Gatsby utspelar sig på det glada 20-talet i Amerika, då drömen om att nå materiel rikedom blivit tillgänglig för allt fler människor. Det visar sig dock att livet i lyx ger en bitter eftersmak för dem som inte kan acceptera det moraliska förfall och den ytlighet som det nya livet medför.

fredag 16 oktober 2009

Josefin

Böckerna om Hugo och Josefin av Maria Gripe verkar inte finnas i tryck f n men jag har sedan tidigare samlingsvolymen "Boken om Hugo och Josefin" där alla tre böckerna ingår.

Nu har jag nästan läst ut den första boken Josefin för dottern. Vi har kommit dit i kvällsläsningen att jag vill vara med och bestämma vilka böcker jag läser högt för henne. Jag tycker inte jag behöver läsa de böcker hon kan läsa själv nämligen. Inte varje kväll iaf. För mig är det lite av själva grundidéen med högläsning: att det inte behöver vara så lättsmällt. Böckerna kan gärna innehålla ämnen som känns utmanande och ett språk på en nivå högre än de lätt läser själva.

Jag väljer ofta personliga favoriter och hon protesterar oftast ganska högljutt till att börja med. Sen när jag väl börjar läsa gillar hon faktiskt det mesta.

Josefin är skriven 1961 och det märks både på språk och innehåll och ibland måste jag stanna upp och förklara något. Dottern skattar högt åt Josefins funderingar på Gubben Gud och klammrar sig förskräckt fast vid mig när hon deklarerar att hon ska hitta på bus och göra saker hon inte får. Det är ett äventyr att läsa för barn och fantastiskt att få vara med och uppleva dessa känsloväxlingar som uppstår genom en bra berättelse.

lördag 10 oktober 2009

Hypnotisören

Jag föll för trycket i somras i Sverige. Hypen kring författaraliaset Lars Kepler var enorm och jag blev nyfiken. När jag sedan såg att man kunde köpa boken i mp3-format till ett bra pris på någon nätbokhandel slog jag till. Nu har jag lyssnat klart på boken medan jag lagat mat, städat och strukigt.

Jag tycker boken var lite för brutal och för ondskefull. Det finns inget gott i människan och det blir lite för svart och deprimerande.

Fast gillar man svenska deckare ska man nog ändå läsa den. Vänta dock tills den kommer i pocket. Eller gå och låna den på biblioteket - för den är inte värd att spendera så mycket pengar på.

Fler bloggar om Hypnotisören

fredag 9 oktober 2009

En nobelprisvinnare

Nej, det enda jag visste om Herta Müller innan det tillkännagavs att hon fått priset var det jag läst i DN.se senaste tiden.
Vid lunchtid igår hade jag ingen internetuppkoppling så jag ringde till sambon som fick slå upp det på nätet medan vi pratade i telefon. "Herta Müller", sa han först lite frågande men sen kom det: "jo vänta, jag läste en artikel av henne i Die Zeit..."
Jaha, undrar jag då. Hur 17 kommer man ihåg författare till alla artiklar man läser!?! Inte jag. Men så läser jag kanske inte de tidningar/ tidskrifter som han läser heller...
På aftonbladet kan man ladda ner ett kapitel av Herta Müllers "Kungen bugar och dödar". Det har jag gjort, däremot har jag inte läst den ännu för jag förbereder mig för ett engelska seminarium jag ska vara med på om ett par timmar.

torsdag 8 oktober 2009

Ett nobelprisminne

Under 1999 jobbade jag som bibliotekarie på Goethe-institutet i Stockholm. Dagen när Nobelpriset i litteratur skulle offentliggöras fick någon (min chef? jag?) ett infall och vi begav oss till Börssalen i Gamla stan för att beskåda spektaklet.

Journalisterna flockades kring den lilla porten och prick på klockslaget 13.00 kom Horace ut. Fylking var såklart där och ropade "Äntligen". Just det året var det så lyckat att det var den tyska författaren Günter Grass som fick priset. Givetvis innebar det att han höll Nobelföreläsning på Goethe-institutet samt många tillfällen att fira och skåla i sekt på arbetstid. När det gäller att fira är nog tyskarna trots sitt ryckte betydligt mindre stela än vi svenskar :)

Fotot är kanske inte bästa kvalitet, men jag har fotat av ett foto som jag tog på en presskonferens på Goethe-institutet i december för nästan 10 år sedan.

Idag är det dags igen. Årets nobelpristagare i litteratur ska offentliggöras. Jag tycker det är lite spännande att se om det är en författare jag har läst, eller någon jag ens har hört talas om...

Jag får återkomma senare med huruvida det är en igenkänning eller inte :)

onsdag 7 oktober 2009

Massor av dinosaurier

Mina barn, speciellt sonen som just ska fylla 5, är tokiga i dinosaurier. Om jag ska välja en favorit bland deras dinosaurieböcker så blir det Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard. Kul, färgglad och lagom faktainformation för barn i bilderboksåldrarna.

Boken kom förra året och det har redan kommit en uppföljare! DN lovar att Varning för köttgänget är lika bra som den första så den skriver jag ner på sonens julklappslista.

På böckernas egen hemsida www.massoravdinosaurier.se kan man dessutom skriva ut dinosauriebilder att färglägga. En given hit till alla små dinosaurieälskare!

En vinnare

Nej, det blev inte Sarah Waters som tog hem Booker-priset med sin bok The little stranger. Istället blev det Hilary Mantel med en historisk roman, Wolf Hall om författaren och politikern Thomas Cromwell.

Hilary Mantel är helt okänd för mig och trots att jag just läser om Thomas Cromwell i min kurs i Brittisk och amerikans litteratur och idéhistoria, så känner jag mig inte så lockad att läsa boken heller. Kanske en tråkig inställning - men det finns redan så många böcker på min att läsa lista och så lite tid just nu...