onsdag 23 juli 2008

Familjekokböcker

Speciell mat för barn? Nja, egentligen tycker jag att barnen ska lära sig äta all mat, men visst anpassar jag de rätter jag lagar efter barnens smak, som jag antar de flesta gör. Antagligen hade jag inte brytt mig om att laga Korv Stroganoff i Italien om det inte varit för barnen! Men för oss innebär barnen att vi äter betydligt mer omväxlande än förut då t ex potatis var sällsynt på middagsbordet.

När jag kom till Sverige såg jag med förvåning att Linda Skugges bok "Mamma, jag är hungrig" låg bland de böcker jag beställt att läsa i sommar. På följesedeln står det Friexemplar och jag gissar att jag fyllt i ett tävlingsformular på Internet och faktiskt vunnit boken! Efter att nu har bläddrat igenom den några gånger måste jag säga att den inte innehåller något nytt och spännande som jag är sugen på att laga. Trist :/ Tråkigt att många recept saknar bilder - ofta ser jag först bilden innan jag läser receptet och det är bilden som gör mig sugen att prova på.


Däremot har jag med fröjd använt Latifa Lindbergs bok "Mat för barn och deras föräldrar". Den innehåller förutom lite roliga recept även näringsinformation och tips för de riktigt små barnen.

torsdag 10 juli 2008

Tröstaren / Livstid / Mig äger ingen



Sommarläsningen går lite trögt hittills.

Jag har läst:
  • Tröstaren av Karin Wahlberg
  • Livstid av Liza Marklund
Jag läser nu:
  • Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Närmast på tur är:
  • Kicki och Lasse av Peter Kihlgård
  • Nästa död man av Åke Edwardson
Jag startar med flera deckare jag hittade hemma hos mina föräldrar, blandat med en pocket jag beställde innan jag kom (Linderborg) och en bok jag lånade på bibblan idag (Kicki och Lasse). Tröstaren var väl inte lysande, men Livstid var klart sträckläsningsmaterial.

För mig som är född ett fåtal år efter Åsa Linderborg är Mig äger ingen är en helt surrealistisk berättelse om en uppväxt i Sverige. Så långt från allt jag föreställt mig möjligt för någon i min ålder att uppleva i Sverige. Det tragiska i hennes uppväxt blir exotiskt och komiskt - jag undrar om hon gjort det medvetet eftersom det annars skulle bli för deprimerande att läsa?!

Jag kan inte säga så mycket om böckerna som väntar. Åke Edwardson har gjort mig besviken med sina senaste böcker om kommisarie Winter och Peter Kihlgårds kärleksroman fick väldigt blandat mottagande så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig.